V Kábule postavili múry s ostnatými drôtmi, tie majú zabrániť ďalším teroristickým útokom

NETKY.SK • 7 August 2017, 12:48 • 2 min
V Kábule postavili múry s ostnatými drôtmi, tie majú zabrániť ďalším teroristickým útokom

Kábul – Afganská vláda sa rozhodla postaviť v centre Kábulu múr, ktorý by mal posilniť bezpečnosť v centre mesta a zabrániť ďalším možným útokom radikálom.

slovakia

left justify in out

Ulice Kábulu kontroluje množstvo policajtov. Zastavujú a prehľadávajú vozidlá, ktoré smerujú do centra. Vláda informovala, že takýmito krokmi chce predísť situácii, ktorá sa stala na konci mája, keď atentátnici zabili najmenej 150 ľudí.

 

Vďaka kontrole a múru sa pravdepodobne predišlo ďalšiemu sebevražednému útoku. Keďže v krajine nebola zatiaľ zriadená takzvaná zelená zóna, ako v irackom Bagdade, kde sídlia zahraničné zastupiteľstvá a do ktorej sa nedá vojsť bez kontroly, sa afganská vláda rozhodla, že posilní bezpečnosť v centre mesta, kde hliadkujú ozbrojení vojaci.

 

Múr, ktorý vytvorili slúži na to, aby sa k ambasádam, veľvyslanectvám a zahraničným inštitúciám nedostali členovia Talibanu a predišli tak bombovým útokom. Armáde sa takýmto spôsobom zatiaľ podarilo zabezpečiť centrum hlavného mesta, no postupne plánujú zabezpečiť aj ostatné mestské časti.

 

Tohtoročný májový útok bol najmasívnejší od roku 2001, kedy USA spustili akcie voči aktivitám Talibanu. Bezpečnosť sa za posledné roky v krajine veľmi nezlepšila, k čomu prispel aj odchod amerických vojakov a ich ukončenie vojnových misíí v krajine roku 2014, Toto rozhodnutie, ktoré učinil ešte bývalý prezident Barack Obama otvorilo dvere radikálom z teroristickej organizácie, kedy sa Kábul stal ich hlavným terčom.

 

OSN považuje Kábul za najnebezpečnejšie miesto v krajine. Od začiatku tohto roka iba v hlavnom meste zahynulo 209 ľudí a ďalších 777 utrpelo zranenia. Tieto vysoké čísla obetí vyvoláva v obyvateľoch obrovské obavy o vlastnú bezpečnosť a od prezidenta Ašrafa Ghaního žiadajú, aby odvolal ministra vnútra Núrulhaka Ulúmího aj ministra obrany Masúma Stanekzá. To že kontroly majú naozaj svoje opodstatnenie dokazuje aj fakt, že vojakom sa v sobotu podarilo zadržať kamión s vyše 16 tonami výbušnín ukrytých v krmive pre zvieratá. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies