V Južnom Sudáne ťažko postrelili slovenskú misionárku a lekárku Veroniku Rackovú

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 14:16 • 2 min
V Južnom Sudáne ťažko postrelili slovenskú misionárku a lekárku Veroniku Rackovú

NAIROBI - Slovenskú misionárku Veroniku Teréziu Rackovú, ktorá pôsobí ako lekárka v Južnom Sudáne, postrelili útočníci. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS). Informáciu potvrdilo aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

"Môžeme potvrdiť postrelenie našej občianky v Južnom Sudáne. Bola prevezená do nemocnice v kenskej metropole. Jej zdravotný stav je stabilizovaný. Náš úrad v Nairobi poskytuje slovenskej občianke potrebnú konzulárnu asistenciu," uviedol pre TASR hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

 

Podľa TK KBS, misionárka sa v pondelok 16. mája hodinu po polnoci vracala po odvoze pacienta do inej nemocnice, keď na jej auto zaútočili ozbrojenci. Po dvoch operáciách roztrieštenej panvy v miestnej nemocnici bola prevezená helikoptérou do Kene, kde ju čaká ďalšia operácia.

 

Členka Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého (verbistky) sestra Veronika Racková je profesiou lekárka a pracuje ako vedúca zdravotného strediska sv. Bakhity v meste Yei v Južnom Sudáne. V minulosti pôsobila v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii a Ghane.

 

TK KBS ďalej informuje, že podľa lokálnych médií boli ako páchatelia činu zadržaní traja vojaci z armádnej jednotky tzv. "Joint Operation Unit", rozmiestnenej v oblasti na zaistenie bezpečnosti civilistov počas noci. Minister informácií štátu Yei River Stephen Lodu Onesimo odsúdil incident ako "nedisciplinovaný a barbarský čin zo strany armády", ktorý "musí ísť pred súd".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona