V Južnom Sudáne nechodí do školy viac než polovica detí

NETKY.SK • 12 Január 2016, 15:07 • 2 min
V Južnom Sudáne nechodí do školy viac než polovica detí

DŽUBA - Viac než polovica juhosudánskych detí nenavštevuje školu, čo je najvyšší podiel detí bez školskej dochádzky na svete. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na Detský fond OSN (UNICEF).

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia UNICEF-u v Južnom Sudáne, ktorý už dva roky sužuje konflikt medzi vládnymi silami a povstalcami, nechodí do školy 51 percent detí vo veku šesť až 15 rokov. V bojoch bolo zničených vyše 800 škôl, čo spôsobilo, že mimo nich zostalo približne 400.000 detí, pričom už pred vypuknutím konfliktu bolo bez vyučovania 1,4 milióna tamojších školákov.


Juhosudánska vláda podpísala vlani v auguste s povstalcami mierovú dohodu; napriek tomu v niektorých oblastiach krajiny stále pokračujú boje. Po Južnom Sudáne nasleduje v tejto nelichotivej štatistike Niger, kde školu nenavštevuje 47 percent detí, uvádza UNICEF.


Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) upozorňuje, že z juhosudánskeho federálneho štátu Západná Equatoria utieklo od vlaňajšieho decembra už zhruba 23.000 civilistov, z toho 8000 do susedných krajín. Konflikt prebieha prevažne na severovýchode tejto mladej africkej republiky. V poslednom čase sa však vytvorilo množstvo polovojenských zoskupení práve v Západnej Equatorii.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona