V južnej Afrike našli piaty najväčší diamant na svete

NETKY.SK • 15 Január 2018, 17:52 • 2 min
V južnej Afrike našli piaty najväčší diamant na svete

JOHANNESBURG - Údajne piaty najväčší diamant na svete s hmotnosťou 910 karátov našli na severovýchode malého juhoafrického štátu Lesotho. Drahokam objavili v bani Letseng, patriacej britskej banskej spoločnosti Gem Diamonds. S odvolaním sa na vyhlásenie firmy o tom v pondelok informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Diamant farby D a typu IIa, teda číry, priezračný a veľmi ojedinelý, je podľa spoločnosti vôbec najväčším, aký v bani Letseng kedy našli. Je mimoriadne kvalitný a považovaný za piaty najväčší nájdený drahokam na svete.

 

img

Foto: Gem Diamonds

 

Malé hornaté kráľovstvo Lesotho je chudobnou krajinou na juhu Afriky, ktorá je zo všetkých strán obklopená Juhoafrickou republikou. Najväčším diamantom, aký kedy vykopali v bani, bol 3106-karátový diamant Cullinan, ktorý objavili v Južnej Afrike v roku 1905. Drahokam potom rozrezali na menšie kusy, ktoré sú súčasťou britských korunovačných klenotov.

 

img

Diamant Cullinan

Foto: SK PR

 

Druhý najväčší diamant na svete našli v roku 2015 bani Karowe v strednej časti africkej Botswany. Drahokam vlani v septembri predali za 43,15 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies