V Južnom Sudáne vzrástol počet obetí kmeňového násilia a bojov povstalcov

NETKY.SK • 8 Júl 2011, 10:22 • 2 min
V Južnom Sudáne vzrástol počet obetí kmeňového násilia a bojov povstalcov

V Južnom Sudáne vzrástol počet obetí kmeňového násilia a bojov povstalcov

slovakia

left justify in out

img

Viac ako 2300 mladých Sudáncov už tohto roku zahynulo pri kmeňovom násilí a bojoch povstalcov, informovala dnes OSN.
      Niekoľko dní pred získaním nezávislosti Južného Sudánu - čo bude v sobotu - je tak počet obetí násilia hrozivou pripomienkou nebezpečnej situácie v regióne.
      Analytici už dávno varovali, že nedostatočne rozvinuté teritórium sa môže stať zlyhávajúcim štátom, ak si nedokáže poradiť s povstalcami a krvnou pomstou, rozdeľujúcou kmene.
      Z údajov OSN vyplýva, že za posledné dva júnové týždne zomrelo vyše 500 ľudí. Nakoľko bolo od začiatku roka do polovice júna hlásených 1800 obetí násilia, ide o prudký nárast.
      Väčšina nedávnych zabití súvisela s radom nájazdov na čriedy dobytka v okrese Pibor, v južnej oblasti bohatej na ropu, vysvetlila Lise Grandeová z OSN, ktorá pôsobí v Južnom Sudáne.
      Etnické skupiny v Sudáne po stáročia bojovali o čriedy dobytka, rozhodujúcu súčasť domácej ekonomiky. Počet obetí sa však zvýšil po desaťročia trvajúcej občianskej vojne, počas ktorej sa do regiónu dostalo množstvo zbraní.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies