V Juhomoravskom kraji sa stále šíri žltačka, už vyše 400 ľudí sa nakazilo

NETKY.SK • 21 November 2016, 14:17 • 2 min
V Juhomoravskom kraji sa stále šíri žltačka, už vyše 400 ľudí sa nakazilo

BRNO - Vyše 400 ľudí sa v uplynulých týždňoch v Juhomoravskom kraji nakazilo žltačkou. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz s tým, že podľa hygienikov to ešte nie je konečné číslo.

slovakia

left justify in out

Server upozorňuje, že napriek opakovaným varovaniam, že hepatitída typu A je predovšetkým choroba špinavých rúk a najdôležitejšou prevenciou je teda ich dôkladné umývanie, sa nedarí epidémiu zastaviť. V Českej republike ide o najväčšiu od roku 1990, pričom nákaza sa šíri predovšetkým v Brne.

 

"Už veľakrát sme sa zameriavali na hľadanie jedného spoločného zdroja nákazy, ale ten podľa našich zistení jednoducho neexistuje. Žltačka, ktorá v regióne postihla najviac Brno, sa jednoznačne stále šíri osobným kontaktom od človeka k človeku. Najviac nakazená je populácia ľudí vo veku 25-44 rokov," uviedla riaditeľka protiepidemiologického odboru Krajskej hygienickej stanice v Brne Renata Ciupeková.

 

Podľa zistení hygienikov majú zhruba tretinu nákazy na svedomí ľudia, ktorí žijú určitým zvláštnym spôsobom života, vrátane konzumentov drog.

 

"Nákaza sa šíri napríklad aj zdieľaním marihuanových cigariet, avšak umývanie rúk nie je obvyklé ani pre mnohých ľudí, pri ktorých by sme to vôbec nečakali. Stačí zájsť počas prestávky do divadla a je až prekvapujúce, koľko dám si po použití toalety neumyje ruky," dodala Ciupeková.

 

Brno čakajú v najbližších dňoch obľúbené vianočné trhy, čo zvyšuje riziko ďalšieho šírenia tejto nákazy. Hygienici sprísnia dohľad nad verejnými záchodmi aj hygienou predaja, avšak upozorňujú, že ostatné je najmä na konzumentoch.

 

Z celkového počtu ľudí nakazených žltačkou v Česku sa ich v Juhomoravskom kraji nachádza polovica.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies