V juhoafrickom Durbane sa začala 17. klimatická konferecia OSN

NETKY.SK • 29 November 2011, 08:36 • 2 min
V juhoafrickom Durbane sa začala 17. klimatická konferecia OSN

V juhoafrickom Durbane sa začala 17. klimatická konferecia OSN

slovakia

left justify in out

img

Za účasti približne 20.000 delegátov zo 190 krajín sveta sa dnes v juhoafrickom Durbane začala 17. konferencia OSN o klimatických zmenách, ktorá potrvá 12 dní.

Hlavnou témou rokovaní bude snaha o novú celosvetovú dohodu o emisiách. Má nahradiť Kjótsky protokol, ktorého platnosť vyprší koncom roku 2012.

Odborníci a politici sú ale skeptickí, či sa podarí zostaviť aspoň plán postupu, ktorý by v dohľadnom čase viedol k medzinárodne záväznej dohode o obmedzení emisií.

Najmä Spojené štáty a Čína doteraz neprejavili pripravenosť urobiť väčšie ústupky. Obe tieto krajiny produkujú približne 40 percent emisií skleníkových plynov, ktoré sa dostanú do atmosféry v dôsledku činnosti človeka, pripomína tlačová agentúra DPA.

V USA a v Číne však vládnu obavy, že opatrenia na ochranu klímy by mohli poškodiť hospodársky rast a znížiť množstvo pracovných miest. Na podujatí v Durbane sa neočakávajú šéfovia vlád z dôležitých priemyselných krajín.

Šéfka sekretariátu Rámcového dohovoru OSN o klimatických zmenách (UNFCCC) Christiana Figueresová podotkla, že konferencia má vysoké ciele, ktorých význam podčiarkli nové vedecké štúdie. Podľa jej slov nejde v diskusii o nič menšie ako "najnaliehavejšiu energetickú, priemyselnú revolúciu a revolúciu v správaní, akú doteraz ľudstvo zažilo", uviedla tlačová agentúra AP.

Juhoafrický arcibiskup Desmond Tutu, hrdina boja proti apartheidu, viedol v nedeľu demonštráciu na štadióne v Durbane. Jej účastníci vyzvali vyjednávačov na konferencii, aby boli pri rozhovoroch ambicióznejší. Očakáva sa, že diskusia bude zložitá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies