Vůjtek je optimista, devízou bojovnosť, Jurča nepustil Detroit

NETKY.SK • 29 Apríl 2014, 16:33 • 2 min
Vůjtek je optimista, devízou bojovnosť, Jurča nepustil Detroit

BRATISLAVA - Pred posledným týždňom prípravy na májové majstrovstvá sveta v bieloruskom Minsku má tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek v hlave viac otáznikov ako riešení pre šampionát.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je mnoho ospravedlneniek a viacero mladých hokejistov v národnom mužstve. Do tímu naposledy pribudli Marek Viedenský, ktorý už bol s tímom aj v závere minulého týždňa v Poprade, či Marek Hrivík, ktorý priletel v utorok na Slovensko. Obaja útočníci naposledy pôsobili v zámorí vo farmárskej AHL. "Sú to aj hráči z nižších súťaží. Teraz ich musíme konfrontovať s hokejistami zo slovenskej, českej a ruskej ligy, či sú lepší alebo nie. Uvidíme po poslednom týždni prípravy," prezradil hlavný kormidelník výberu SR na utorkovom zraze v Bratislave, na ktorý nedorazil včas pre meškajúci vlak iba Rastislav Špirko, a pridal aj nové informácie o príchode ďalších hráčov z NHL: "Richard Pánik a Tomáš Tatar by mali pricestovať koncom týždňa, Tomáša Jurča klub neuvoľnil. Požiadali sme oňho, ale vedenie Detroitu povedalo nie. V tomto prípade nejde o diskusiu. Oni sú pánmi situácie a rozhodujú, či ho pustia alebo nie." 

 

Pred odletom do Bieloruska čakajú na tím SR posledné prípravné stretnutia, keď si na turnaji Slovakia Cup 2014 v Bratislave zmerajú sily vo štvrtok s Lotyšskom a v sobotu s Nórskom. "Definitíva o zložení reprezentácie pre MS padne až po poslednom súboji," poznamenal Vladimír Vůjtek. Na domácom turnaji by kouč slovenského výberu najradšej nechal korčuľovať spolu hráčov, s ktorými ráta pre svetový šampionát. "Musím však skúšať všetkých. Z trojice brankárov jeden duel určite odchytá Laco, druhý zápas jeden z dvojice Janus - J. Hudáček," doplnil skúsený moravský hokejový odborník, ktorý je napriek problémom so skladaním mužstva optimista. "Vždy som optimisticky naladený. Myslím si, že chlapci, ktorí pocestujú na majstrovstvá sveta, odovzdajú všetko, čo je v ich silách. Všetci chcú ísť na šampionát a myslím si, že tí, ktorí sa naň napokon nedostanú, budú sklamaní. Veľkou devízou je, že v našej hre bude veľká bojovnosť a súdržnosť. Otázkou je, či a v akom rozsahu bude tento výber stačiť na súperov hokejovým umením," pokračoval Vůjtek.

 

Situácia v národnom družstve SR pripomína stav spred dvoch rokov, keď Slováci cestovali na MS 2012 do Helsínk s viacerými menej známymi hráčmi a v metropole Fínska získali strieborné medaily. "V Helsinkách sme vtedy mali viac skúsenejších hráčov - Cháru, Sekeru, Baranku, Starostu, Graňáka, Handzuša či Kopeckého. Teraz sa nám vytratila skúsenosť, ale nahradiť to môže mladícka bojovnosť. Za päť týždňov prípravy sme urobili pokrok a je to vidieť aj na našich výsledkoch. Teraz je úlohou čo najlepšie skĺbiť nových hráčov s tými, čo sa pripravujú celých päť týždňov," doplnil kouč slovenskej reprezentácie. 

 

Zaujímavosťou je, že vrátane Pánika a Tatara, ktorí na Slovensko pricestujú neskôr, bude mať Vůjtek v kádri až jedenásť hráčov, ktorí v sezóne 2008/2009 štartovali na juniorskom svetovom šampionáte v Kanade. Vtedy to dotiahli až na štvrté miesto, čo bol veľký úspech. "Bol to asi posledný silný ročník. Dnes sú tí chlapci o päť rokov starší. Keď na sebe pracujú, tak by mali urobiť pokrok napríklad až do seniorského družstva. Takže je to celkom logické, že ich máme v tíme až toľko," poznamenal Vladimír Vůjtek. Okrem spomenutej dvojice ide aj o brankára Janusa, obrancov Štajnocha, Valacha, Ďalogu, Brejčáka, Deyla a útočníkov Tybora, Hrivíka či Viedenského. 

 

Nováčikom v reprezentačnom tíme je útočník Marek Hrivík. Na Slovensko pricestoval v utorok ráno o ôsmej. "Kontaktovali ma ešte pred dvoma týždňami zo Slovenského zväzu ľadového hokeja. Povedali mi, že sa budú snažiť o moje uvoľnenie a nech čakám na informácie. Rangers ma síce povolali do prvého tímu, ale s mužstvom sme týždeň len trénovali. Šanca, že by som sa dostal do prvého tímu Rangers bola malá. Rozhodol som sa využiť možnosť a zabojovať o MS. Nechám sa prekvapiť, čo ma čaká," povedal Hrivík, ktorý môže hrať na všetkých pozíciách v útoku: "Momentálne nie som v pozícii, aby som si mohol vyberať, kde budem hrať. Rozhodnú tréneri." 

 

Slováci po utorňajšom popoludňajšom zraze absolvovali tréning na hlavnej ploche Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Ďalšia tréningová jednotka ich čaká v stredu predpoludním. Vo štvrtok nastúpia na zápas turnaja Slovakia Cup proti Lotyšsku (19.00). Druhý duel na podujatí, ktoré je generálkou pred budúcotýždňovým odchodom na majstrovstvá sveta, absolvujú v sobotu 3. mája proti Nórsku (17.00). 

 

Nominácia hokejovej reprezentácie Slovenska na turnaj Slovakia Cup (1. - 3. mája 2014):
Brankári: Július Hudáček (HC ČSOB Pardubice/ČR, 9 zápasov), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL, 11), Ján Laco (Donbas Doneck, Ukr./KHL, 27) 

 

Obrancovia: Ján Brejčák (Slovan Bratislava/KHL, 14 zápasov/1 gól), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín, 8/0), Radek Deyl (HC Košice, 5/0), Marek Ďaloga (HC ČSOB Pardubice/ČR, 27/0), Vladimír Mihálik (Slovan Bratislava/KHL, 41/2), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR, 22/0), Martin Štajnoch (Slovan Bratislava/KHL, 12/0), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL, 71/2), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR, 10/0), Martin Marinčin (Edmonton Oilers/NHL, 6/0) 

 

Útočníci: Martin Bartek (Bílí Tigři Liberec/ČR, 39/10), Marcel Haščák (Dinamo Riga, Lot./KHL, 46/3), Marek Hrivík (New York Rangers, USA/NHL, 0/0), Patrik Lušňák (ŠHK 37 Piešťany, 16/1), Tomáš Marcinko (HC Košice, 12/0), Michel Miklík (Slovan Bratislava/KHL, 60/10), Juraj Mikúš (Slovan Bratislava/KHL, 76/16), Ladislav Nagy (Jokerit Helsinki/Fín., 71/23), Richard Pánik (Tampa Bay Lightning, USA/NHL, 20/2), Martin Réway (Gatineau Olympiques/QMJHL, 3/0), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR, 10/1), Miroslav Šatan (Slovan Bratislava/KHL, 174/85), Rastislav Špirko (Spartak Moskva, Rus./KHL, 35/4), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava/KHL, 17/1), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice/ČR, 21/3), Marek Viedenský (Worcester Sharsk,USA/AHL, 0/0), Peter Zuzin (HKM Zvolen, 10/0).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies