V Jeruzaleme spáchali atentát na židovského aktivistu Jehudu Glicka

NETKY.SK • 30 Október 2014, 06:33 • 2 min
V Jeruzaleme spáchali atentát na židovského aktivistu Jehudu Glicka

JERUZALEM - V Spojených štátoch narodený pravicový židovský aktivista Jehuda Glick, ktorý presadzuje voľný prístup Židov k Chrámovej hore v Jeruzaleme, sa stal v tomto meste v stredu večer terčom atentátu. Na ulici naňho niekoľkokrát vystrelil páchateľ, ktorému sa z miesta činu podarilo ujsť na motorke, informovali izraelské médiá.

slovakia

left justify in out

Chrámová hora je jedným z najposvätnejších miest pre Židov i moslimov. Modliť sa tam však vo všeobecnosti môžu iba moslimovia. Glick vystúpil pred atentátom v jeruzalemskom Centre odkazu Menachema Begina, nesúcom meno šiesteho premiéra židovského štátu, na podujatí, na ktorom žiadal "návrat Izraela na Chrámovú horu." Na akcii sa zúčastnilo viacero známych konzervatívnych politikov, vrátane námestníka ministra pre náboženské záležitosti Eliho Bena Dahana a Hagaia Bena-Artziho, švagra izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.
      

Podľa stránky israelheute.com sa očitým svedkom útoku, ku ktorému došlo po skončení akcie okolo 22.30 h miestneho času, stal izraelský poslanec Moše Feiglin. Ten uviedol, že Glick smeroval k svojmu autu, keď k nemu pristúpil muž a so silným arabským prízvukom sa spýtal, či je Jehuda Glick. Keď Glick odpovedal áno, páchateľ naňho niekoľkokrát vystrelil z bezprostrednej blízkosti a následne ušiel na motorke.
      

Päťdesiatročného Glicka zasiahli strely do hrudníka a bol prevezený v kritickom stave do nemocnice. Jeho stav je stabilný, uviedol jeho otec Šimon Glick. Glick opakovane organizoval verejné akcie, ktorými poukazoval na to, že Židia sa nemôžu modliť na svojom najsvätejšom mieste. Zároveň požadoval, aby sa Chrámová hora dostala pod židovskú správu. Polícia Glicka viackrát odmietla vpustiť do areálu Chrámovej hory, pretože sa obávala, že jeho prítomnosť by mohla vyvolať nepokoje medzi moslimami. 
      

Pravicoví náboženskí a nacionalistickí izraelskí politici reagovali na správu o atentáte na Glicka s pobúrením. Naopak - medzi Palestínčanmi v jeruzalemskom Starom meste vyvolala radostné reakcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies