V Jeruzaleme objavili dvetisíc rokov staré nápisy a symboly

NETKY.SK • 6 August 2015, 14:06 • 2 min
V Jeruzaleme objavili dvetisíc rokov staré nápisy a symboly

BRATISLAVA - V jeruzalemskej štvrti Arnona objavili izraelskí archeológovia dvetisíc rokov starú správu zakódovanú do symbolov a nápisov.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak zhruba pred dvoma mesiacmi počas rutinného prieskumu Izraelského pamiatkového úradu pred výstavbou materskej škôlky. Počas vykopávok narazili v podzemnej jaskyni na mikve (priestor vyhradený pre rituálny kúpeľ, pozn. SITA) pochádzajúci z obdobia Druhého chrámu, teda prvého storočia nášho letopočtu. Steny rituálnych kúpeľov boli pokryté omietkou, ktorá bola ozdobená početnými nástennými maľbami a nápismi. Na ich zhotovenie použili blato a sadze, niektoré z nich vznikli rytím.

 

V súčasnom štádiu výskumu sú nápisy záhadou. Odborníci predpokladajú, že niektoré z nich by mohli byť menami. Medzi symbolmi sú napríklad palmy, loď, rôzne druhy rastlín a jeden z nich predstavuje pravdepodobne sedemramenný svietnik, takzvanú menoru. Podľa Roya Greenwalda a Alexandra Wiegmanna, ktorí riadia archeologické práce v mene Izraelského pamiatkového úradu, niet pochýb o tom, že ide o významný objav. „Takáto koncentrácia nápisov a symbolov z obdobia Druhého chrámu v jednom archeologickom nálezisku, v tak zakonzervovanom stave, je vzácna, jedinečná a neobvyklá,“ skonštatovali. 

 

Vedci sa teraz snažia prísť na to, aký je význam nápisov i to, prečo ich zhotovili práve v priestoroch vyhradených pre rituálny kúpeľ. Chcú tiež zistiť, kto bol ich autorom. Keďže nástenné maľby sú citlivé na pôsobenie vzduchu, po zdokumentovaní a úvodnom ošetrení ich v plnom rozsahu odstránili zo spomínaných priestorov a previezli ich na konzerváciu do laboratórií. Izraelský pamiatkový úrad prisľúbil, že ich čoskoro sprístupní širokej verejnosti. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies