V jemenskom Adene zadržali desiatky príslušníkov siete al-Káida

NETKY.SK • 31 Marec 2016, 08:27 • 2 min
V jemenskom Adene zadržali desiatky príslušníkov siete al-Káida

SANÁ - Provládne jednotky podnikli v stredu v prístavnom meste Aden v južnom Jemene sériu razií zameraných na chytenie alebo zneškodnenie prívržencov medzinárodnej teroristickej siete al-Káida. Informuje o tom agentúra AP s tým, že vojaci zadržali desiatky osôb podozrivých z členstva v tejto organizácii a ďalších vyhnali z oblasti.

slovakia

left justify in out

Šéf bezpečnostných zložiek v Adene Šalál Šajá uviedol, že bojovníci podporujúci vládny kabinet zriadili na predmestiach pri prístave niekoľko kontrolných stanovíšť. Najnovšie operácie sú podľa jemenského generála súčasťou misie zameranej na udržanie kontroly medzinárodne uznávanej vlády nad Adenom, ktoré sa v súčasnosti považuje za hlavné mesto Jemenu.

 

Šiitské vzbúrenecké hnutie húsióv obsadilo metropolu Jemenu Saná v severnej časti krajiny v roku 2014 a postupovalo do južných oblastí. Medzinárodne uznávaná vláda si po vytlačení šiitských povstalcov z Adenu v ňom zriadila svoje sídlo.

 

V jemenskom konflikte, ktorý sa zintenzívnil vlani v marci, proti sebe bojujú húsíovia podporovaní vojakmi lojálnymi bývalému jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi na jednej strane a na strane druhej separatisti na juhu krajiny, miestne a domorodé milície, sunnitskí militanti a prívrženci prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorého podporuje vzdušná koalícia pod velením Saudskej Arábie.

 

Al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) je Washingtonom považovaná za teroristickú organizáciu, ktorá má najväčšiu schopnosť udrieť na americké záujmy: prihlásila k príprave viacerých zmarených útokov na lietadlá smerujúce do USA, ako aj k atentátu v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo.

 

AQAP je označovaná za najobávanejšiu vetvu al-Káidy vo svete, čelí však ideologickému zápasu s IS, ktorý jej odčerpáva novobrancov očarených veľkými útokmi IS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies