V Jemene začalo platiť 72-hodinové prímerie

NETKY.SK • 20 Október 2016, 07:52 • 2 min
V Jemene začalo platiť 72-hodinové prímerie

SANÁ - V Jemene zmietanom občianskou vojnou začalo minútu pred dnešnou polnocou miestneho času (22.59 h SELČ) platiť 72-hodinové prímerie s možnosťou ďalšieho predĺženia. Dohoda zaväzuje všetky strany, aby umožnili voľný a neobmedzený prístup humanitárnych dodávok a personálu do všetkých častí Jemenu, informovali svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

Termín prímeria oznámil ešte v noci na utorok osobitný vyslanec OSN pre Jemen Ismáíl uld Šajch Ahmad, podľa ktorého všetky strany konfliktu prisľúbili, že pokoj zbraní budú dodržiavať.

 

V Jemene proti sebe bojujú šiitskí povstalci známi ako húsíovia podporovaní Iránom a sily lojálne medzinárodne uznanej vláde prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktoré zasa od marca 2015 náletmi podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou. Húsíovia ovládajú najmä územia na severe Jemenu a od roku 2014 hlavné mesto Saná. Hádího baštou je prístavné mesto Aden ležiace na juhu krajiny.

 

Od marca 2015 zahynulo v Jemene vyše 4000 civilistov a svoje domovy boli nútené opustiť viac ako tri milióny z 26 miliónov obyvateľov krajiny. Najmenej 140 ľudí prišlo 8. októbra o život pri leteckom útoku protihúsíovskej koalície, ktorý v Saná zasiahol pohrebnú sieň plnú smútočných hostí. Koalícia sa k nemu nakoniec prihlásila a zdôvodnila ho "mylnými informáciami".

 

V Jemene už stroskotalo niekoľko pokusov o ukončenie bojov. Predchádzajúce prímerie bolo vyhlásené v apríli a vyústilo do neúspešných mierových rozhovorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies