V Jemene vybuchli autá s bombami: Zabili 25 ľudí vrátane 15 školáčok!

NETKY.SK • 16 December 2014, 20:25 • 2 min
V Jemene vybuchli autá s bombami: Zabili 25 ľudí vrátane 15 školáčok!

SANÁ - Oblasťou južne od jemenského hlavného mesta Saná v utorok otriasli výbuchy dvoch náloží v automobiloch, ktoré usmrtili 25 ľudí vrátane najmenej 15 žiačok základnej školy.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom šiitská povstalecká skupina známa pod označením Hautíovci, ktorá útok v provincii Bajdáa pripísala sunnitskej al-Kájde. Bomby explodovali blízko zhromaždenia šiitských povstalcov, pričom utrpel zásah aj školský autobus s dievčatami prechádzajúci okolo. Zatiaľ nie je známe, či zvyšok obetí tvoria bojovníci alebo civilisti. Príslušníci miestnych kmeňov uviedli, že prvé z vozidiel narazilo do domu Abdalláha Idrísa, jedného zo šiitských povstaleckých vodcov, ktorý je taktiež členom strany zosadeného prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Druhé údajne vybuchlo na blízkom kontrolnom stanovišti obsadenom povstalcami, ktorí zahynuli spolu so školáčkami. Idrísov dom bol terčom útoku aj v októbri.

 

Okres Radáa, kde sa najnovší útok odohral, je od októbra dejiskom bojov medzi al-Kájdou a Hautíovcami, ktorí ešte v septembri prevzali kontrolu nad Saná. Prívrženci vplyvného šiitského klanu predtým organizovali v Saná masové protesty, pričom požadovali ústupky od vlády, ktorú prezident Abd Rabbu Mansúr Hádí nakoniec odvolal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies