V Jemene sa skončilo päťdňové prímerie, koalícia obnovila nálety

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 09:44 • 2 min
V Jemene sa skončilo päťdňové prímerie, koalícia obnovila nálety

RIJÁD - Vojenská koalícia arabských štátov vedená Saudskou Arábiou v nedeľu v noci obnovila nálety proti šiitským povstalcom v Jemene, len pár hodín po tom, ako prestalo platiť päťdňové prímerie, uviedli predstavitelia jemenských bezpečnostných síl a svedkovia. Nálety boli cielené na pozície Húsíovcov a ich tanky v južnom prístave Aden a vypukli krátko po 22:00 SELČ, keď prestalo platiť prímerie.

slovakia

left justify in out

Ešte skôr v nedeľu sa v Rijáde, metropole Saudskej Arábie, začali trojdňové rokovania o budúcnosti Jemenu, na ktorých sa zišli stovky jemenských politikov a kmeňových vodcov. Chýbali však Húsíovci, ktorí sa na diskusiách zúčastniť odmietli.

 

Dôvodom bol hlavný zámer rokovaní - prinavrátenie vlády do rúk prezidenta Abd Rabbua Mansúra Hádího, ktorý bol zároveň iniciátorom tohto stretnutia. Poburujúce pre šiitských povstalcov bolo aj samotné miesto rokovaní - Saudská Arábia, ktorá vedie vojenskú koalíciu zameranú na ich potlačenie. Osobitný vyslanec OSN pre Jemene Ismáíl Úld Šajch Ahmad na otvorení stretnutia vyzval zúčastnené na obnovenie a predĺženie prímeria minimálne na ďalších päť dní.

 

Konflikt medzi vládnymi silami a šiitskými povstalcami ako aj koaličné nálety, ktoré v Jemene prebiehajú od marca, si vyžiadali už najmenej 1400 mŕtvych vrátane mnohých civilistov. Viac než 300 000 ľudí ušlo pred násilím zo svojich domovov. Humanitárna situácia v Jemene je podľa OSN katastrofálna. Mnoho nemocníc bolo zničených, ďalšie sú preplnené a mnohé bez elektrickej energie či funkčných generátorov. V krajine je nedostatok paliva na prevádzku sanitiek a čističiek vôd. Päťdňové prímerie, napriek drobnejším potýčkam, poslúžilo práve na to, aby humanitárni pracovníci dodali obyvateľom v núdzi základné zásoby potravín, liekov a paliva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona