V Jemene je kvôli nedostatku paliva bez pitnej vody 16 miliónov ľudí

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 15:44 • 2 min
V Jemene je kvôli nedostatku paliva bez pitnej vody 16 miliónov ľudí

SANÁ - Približne 16 miliónov Jemenčanov - zhruba dve tretiny všetkého obyvateľstva - nemá prístup k čistej vode, upozornila dnes humanitárna organizácia Oxfam a zároveň vyjadrila obavu zo šírenia nákazlivých chorôb a infekcií v tejto konfliktom zmietanej juhoázijskej krajine.

slovakia

left justify in out

"Ľudia musia z dôvodu rozpadu tamojšieho vodovodného systému piť nečistú vodu, čo spôsobuje reálne riziko šírenia životu nebezpečných chorôb, ako malárie, cholery či hnačiek," uviedol Oxfam.

 

Pred vypuknutím ozbrojeného konfliktu nemalo prístup k čistej pitnej vode podľa odhadov zhruba 13 miliónov ľudí z približne 25-miliónovej populácie.

 

Letecká ofenzíva pod velením Saudskej Arábie proti šiitskému vzbúreneckému hnutiu húsíov - kontrolujúcemu väčšinu územia - posilňovaná pozemnými bojmi a odstávkami pohonných hmôt spôsobila, že bez vody ostali v Jemene ďalšie tri milióny civilistov.

 

"Vo vidieckych oblastiach v provinciách Hadždža a Hudajda na západe Jemenu je z lokálnych zásobovacích systémov s pitnou vodou, podporovaných Oxfamom, až 40 percent mimo prevádzky," uviedla táto charita.

 

Humanitárne organizácie varovali, že nedostatok paliva odstavil od prevádzky čerpacie systémy na spracovanie pitnej vody. Miestne úrady tiež upozornili, že nemajú dostatok paliva na spracovanie a čistenie odpadových vôd, čo môže pre verejnosť predstavovať zdravotné riziko.

 

Spojenecké jednotky pod vedením Saudskej Arábie už takmer dva mesiace vedú proti povstalcom leteckú ofenzívu v snahe obnoviť pozíciu súčasného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorý zostáva v saudskoarabskom exile.

 

OSN odložila na dobu neurčitú mierové rokovania medzi šiitskými povstalcami a medzinárodne uznávanou jemenskou vládou, ktoré sa mali uskutočniť tento týždeň vo švajčiarskej Ženeve.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies