V Jemene bude platiť 72-hodinové prímerie

NETKY.SK • 18 Október 2016, 08:43 • 2 min
V Jemene bude platiť 72-hodinové prímerie

NEW YORK - V Jemene zmietanom občianskou vojnou začne minútu pred stredajšou polnocou miestneho času (22.59 h SELČ) platiť 72-hodinové prímerie s možnosťou ďalšieho predĺženia. Oznámil to vo vyhlásení zverejnenom v noci nadnes osobitný vyslanec OSN pre Jemen Ismáíl uld Šajch Ahmad, podľa ktorého všetky strany konfliktu prisľúbili, že pokoj zbraní budú dodržiavať.

slovakia

left justify in out

Ahmad tiež vyjadril nádej, že nadchádzajúce prímerie povedie "k trvalému ukončeniu konfliktu". Dohoda zaväzuje všetky strany, aby umožnili voľný a neobmedzený prístup humanitárnych dodávok a personálu do všetkých častí Jemenu, dodal.

 

V Jemene proti sebe bojujú šiitskí povstalci známi ako húsíovia podporovaní Iránom a sily lojálne medzinárodne uznanej vláde prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktoré zasa od marca 2015 náletmi podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou. Húsíovia ovládajú najmä územia na severe Jemenu a od roku 2014 hlavné mesto Saná. Hádího baštou je prístavné mesto Aden ležiace na juhu krajiny.

 

Od marca 2015 zahynulo v Jemene vyše 4000 civilistov a svoje domovy boli nútené opustiť viac ako tri milióny z 26 miliónov obyvateľov krajiny. Najmenej 140 ľudí prišlo 8. októbra o život pri leteckom útoku protihúsíovskej koalície, ktorý v Saná zasiahol pohrebnú sieň plnú smútočných hostí. Koalícia sa k nemu nakoniec prihlásila a zdôvodnila ho "mylnými informáciami".

 

V Jemene už stroskotalo niekoľko pokusov o ukončenie bojov. Predchádzajúce prímerie bolo vyhlásené v apríli a vyústilo do neúspešných mierových rozhovorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies