V Jelšave predpokladajú prekročenie honôt koncentrácie prachových častíc

NETKY.SK • 15 Január 2017, 17:55 • 2 min
V Jelšave predpokladajú prekročenie honôt koncentrácie prachových častíc

JELŠAVA - Na automatickej meracej stanici na Jesenského ulici v Jelšave v okrese Revúca zaznamenal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšené hodinové koncentrácie prachových častíc PM10.

slovakia

left justify in out

"Na základe prekročení denných priemerných hodnôt koncentrácií pre prachové častice PM10 za posledné dva dni nad 100 mikrogramov/m3 a nameraných údajov je predpoklad rastúceho trendu hodinových koncentrácií častíc PM10," uviedol Ladislav Čaracký zo SHMÚ.

 

Odborníci upozorňujú, že k najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starší ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovocievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

 

Akútne účinky sa môžu pozorovať u citlivých osôb už od koncentrácií, ktoré prekračujú hodnotu informačného prahu (100 mikrogramov/m3), vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, pocitov tlaku na prsiach, kašľa a bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolávať záchvaty a príznaky z dráždenia dýchacích ciest.

 

Chronické účinky je možné očakávať pri opakovanom a dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10 a môžu sa prejavovať zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu, poruchami odolnosti organizmu.

Pre obmedzenie pôsobenia týchto prachových častíc preto odborníci odporúčajú obmedziť čas pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, obmedziť fyzickú námahu vonku či nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies