V jeden deň zomreli traja newyorskí hasiči, ktorí pracovali na Ground Zero

NETKY.SK • 26 September 2014, 10:29 • 2 min
V jeden deň zomreli traja newyorskí hasiči, ktorí pracovali na Ground Zero

NEW YORK - S odstupom niekoľkých hodín zomreli tento týždeň v rovnaký deň na rakovinu traja penzionovaní hasiči, ktorí sa pred 13 rokmi podieľali na odstraňovaní následkov útoku na newyorské Svetové obchodné centrum (WTC). Informovalo o tom v noci nadnes veliteľstvo newyorských hasičov (FDNY).

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení komisára Daniela Nigra sa uvádza, že smrť poručíka Howarda Bischoffa (58) a hasičov Roberta Leavera (56) a Daniela Heglunda (58) je "bolestivým pripomenutím, že aj po 13 rokoch platíme strašnú cenu za hrdinské úsilie hasičov".

 

Agentúra AP pripomenula, že tisícom ľudí, ktorí pomáhal pri záchranárskych prácach a odstraňovaní následkov pádu Dvojičiek, lekári neskôr diagnostikovali choroby dýchacieho ústrojenstva a ďalšie zdravotné problémy. Najväčší strach hasičov i dobrovoľníkov vyvoláva riziko ochorenia na rakovinu.

 

V priebehu 13 rokov, ktoré uplynuli od útokov na WTC, na ňu ochoreli stovky záchranárov, ale lekári a vedci stále nedospeli k jednoznačnému záveru, že medzi ochorením a udalosťami z 11. septembra 2001 existuje priama súvislosť. Lekári však konštatujú znepokojujúce trendy ohľadom nárastu onkologických ochorení.

 

Hasičský záchranný zbor v New Yorku prišiel 11. septembra 2001 o 343 mužov. Ďalších 89 zomrelo počas uplynulých 13 rokov a ich kolegovia sú presvedčení, že ich smrť súvisí s následkami práce v toxickom prostredí na Ground Zero - podobne ako to bolo aj v prípade najnovších troch obetí z radov FDNY: jeden z mužov podľahol leukémii, druhý rakovine pažeráka a tretí rakovine hrubého čreva.

 

Ich smrť prišla v čase, keď advokáti postihnutých naliehajú na Kongres, aby obnovil platnosť zákona, ktorý poskytuje finančnú kompenzáciu za poškodenie zdravia a za zdravotnú starostlivosť ľuďom, ktorí boli po 11. septembri v oblasti Ground Zero vystavení toxickým splodinám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies