V jazere Titicaca sa našli obradné predmety staré viac ako tisíc rokov

NETKY.SK • 10 Október 2013, 11:14 • 2 min
V jazere Titicaca sa našli obradné predmety staré viac ako tisíc rokov

LA PAZ - Tím belgických a bolívijských archeológov našiel viac než 2000 kusov keramiky, drahokamov a zlatých predmetov na kedysi obradnom mieste na dne jazera Titicaca v Bolívii. Informovala o tom dne agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Najimpozantnejšie z predmetov sú podľa odborníkov staré najmenej 1000 rokov a ide o dobre zachované hlavy pumy vytesané z kameňa. Archeológovia na nálezisku objavili aj zlaté pláty vytvarované do podoby ďalších druhov zvierat. "Našli sme archeologický materiál pochádzajúci z kečuánskej a inkskej kultúry," povedal vedúci projektu Christopher Delaere na stretnutí s prezidentom Evom Moralesom, ktoré prenášala bolívijská televízia.

Delaere ďalej uviedol, že predmety našli potápači približne sedem metrov pod hladinou neďaleko ostrova Sun. V jazere, ktoré leží na hraniciach medzi Peru a Bolíviou, sa našlo aj kormidlo a kotva z lode z predkolumbovského obdobia. Jazero Titicaca sa nachádza v nadmorskej výške 3811 metrov a pre Kečuáncov bolo posvätné. José Luis Paz, archeológ z univerzity v La Paze, povedal, že nález tohto druhu nie je prvý, ale napriek tomu je významný. 

Odborník na andskú antropológiu na Univerzite Južnej Kalifornie (University of Southern California) povedal, že na základe obmedzeného množstva informácií, ktoré má k dispozícii, je nález opodstatnený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies