V Jaslovských Bohuniciach búrajú veže V1; panoráma elektrárne sa mení

NETKY.SK • 22 December 2017, 12:47 • 2 min
V Jaslovských Bohuniciach búrajú veže V1; panoráma elektrárne sa mení

JASLOVSKÉ BOHUNICE – Demolácia chladiacich veží, ktorá je súčasťou vyraďovania jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach, pokračuje.

slovakia

left justify in out

Prvú zo štyroch odstavených a prebytočných veží v priebehu dvoch mesiacov znížili zo 120 na 35 metrov. Ďalšie tri sú v rôznom štádiu pripravenosti.

 

Prvú vežu začali rozoberať 2. októbra, druhá bude nasledovať v januári 2018. "V budúcom roku sa v prvej veži zdemontuje žeriav a následne sa preloží do chladiacej veže číslo 2. Prekládka je plánovaná v termíne od 10. do 15. januára 2018. Demolácia chladiacej veže číslo 1 bude potom pokračovať prostredníctvom štandardnej pozemnej demolačnej techniky," informovala hovorkyňa Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a. s., Miriam Žiaková.

 

Druhá v poradí, chladiaca veža č. 2 má v súčasnosti už zdemontované všetky vnútorné časti a je v nej pripravená betónová pätka pre vežový žeriav. Na vybudovanie základovej pätky sa použilo približne 200 m3 betónu. S demoláciou tejto veže by sa malo začať v druhej polovici januára. Chladiace veže č. 3 a 4 majú v súčasnosti zdemolovanú vnútornú časť.

 

"Demolácia sa robí konvenčnou metódou, čiže postupným rozoberaním. Stavebný odpad nie je rádioaktívny a z pohľadu ochrany životného prostredia nie je nebezpečný," uviedla Žiaková. Cieľom je v čo najvyššej možnej miere odpad minimalizovať, respektíve recyklovať ho. "Z tohto dôvodu bude zdemolovaný betónový materiál spracovaný na drviacom zariadení a následne bude využitý ako spätný zásyp po demolácii. Terén bude upravený zeminou a zatrávnený," dodala hovorkyňa.

 

Odstavenie oboch blokov jadrovej elektrárne V1 bolo záväzkom Slovenska vyplývajúcim z predvstupových rokovaní o vstupe SR do EÚ a realizovať sa začalo v rokoch 2006 a 2008 na základe Uznesenia vlády SR č. 801/1999 zo 14. septembra 1999.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies