V jaskyni pri izraelskom Haife objavili najstarší pivovar na svete

NETKY.SK • 17 September 2018, 08:35 • 2 min
V jaskyni pri izraelskom Haife objavili najstarší pivovar na svete

BRATISLAVA - Odborníci na históriu pivovarníctva budú zrejme musieť od základu prepísať svoje vedomosti po tom, čo archeológovia v pravekej jaskyni neďaleko izraelského mesta Haifa objavili nález, ktorý označili za najstarší nám známy pivovar na svete.

slovakia

left justify in out

Posun oproti doterajším historickým poznatkom je pritom obrovský - doteraz sa vedci domnievali, že pivo sa začalo variť približne pred piatimi tisícročiami, najnovší nález v izraelskej jaskyni je však starý až 13-tisíc rokov.

Ďalšia zmena sa týka predpokladaných dôvodov vzniku piva - doteraz sa uvádzalo, že pivo sa začalo v minulosti vyrábať zo zvyškov chleba a vznikalo teda len ako jeho vedľajší produkt. Šéf tímu archeológov, ktorí sa na tomto výskume podieľajú, Li Liu zo Stanford University, však tvrdí, že podľa najnovších zistení nie je možné určiť dokonca ani to, či bol na svete prvý chlieb alebo pivo.

To, čo vedci nazývajú prvým známym pivovarom na svete, je vlastne sústava až 60 centimetrov hlbokých nádob vytesaných do dna jaskyne, v ktorých sa ukladali, spracovávali a potom varili rôzne druhy rastlín vrátane ľanu či strukovín. Praveké pivo sa podľa vedcov svojou konzistenciou podobalo skôr na kašu ako tekutinu a obsahovalo menej alkoholu ako to dnešné.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona