V JAR sa začala kľúčová konferencia CITES o ilegálnom obchodovaní so zvieratami

NETKY.SK • 24 September 2016, 18:08 • 2 min
V JAR sa začala kľúčová konferencia CITES o ilegálnom obchodovaní so zvieratami

JOHANNESBURG - V Juhoafrickej republike (JAR) sa dnes začala kľúčová konferencia o zmenách v oblasti boja proti ilegálnemu obchodovaniu s ohrozenými živočíšnymi druhmi. V poradí už 17. stretnutie vyše 2000 delegátov zo 183 krajín sveta sa koná v Johannesburgu, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podujatie sa koná pod záštitou Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES). Na konferencii sa bude rokovať o desiatkach návrhov na zlepšenie boja s ilegálnym obchodovaním, ako aj o udržateľnosti zákonných spôsobov obchodovania so zvieratami.


Na programe konferencie je situácia najohrozenejších druhov, ako sú africké slony, nosorožce, levy, tigre, šupinavce, papagáje šedé, žraloky, raje, ale tiež dreviny - napríklad palisander.


Konferencia sa koná v súvislosti so správami o dramatickom poklese populácie afrických slonov po novej eskalácii pytliactva v roku 2006. Ochrancovia prírody protestujú proti požiadavkám štátov Zimbabwe a Namíbia, ktoré chcú byť vyňaté spod globálneho zákazu obchodovania so slonovinou.


Ochranári sú znepokojení aj návrhom Svazijska, ktoré požaduje, aby mu bolo umožnené predávať nosorožiu rohovinu. Predpokladá sa, že najlepšie vyhliadky na úspech majú návrhy na zvýšenie ochrany žralokov a rají.
Podľa odhadov organizácie Pro Wildlife dosahuje ročný obrat obchodovania s voľne žijúcimi zvieratami a rastlinami 323 miliárd dolárov.


Dohovor CITES bol podpísaný 3. marca 1973 vo Washingtone a začal platiť od 1. júla 1975. Zaručuje ochranu viac než 35.000 druhom rastlín a živočíchov na medzinárodnej úrovni. Jeho súčasnú podobu podpísalo 183 štátov.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona