V Japonsku zadržali 16 osôb kvôli pirátskemu ťaženiu kryptomeny Monero

NETKY.SK • 17 Jún 2018, 15:30 • 2 min
V Japonsku zadržali 16 osôb kvôli pirátskemu ťaženiu kryptomeny Monero

TOKIO – Japonskí prokurátori z desiatich prefektúr zatkli 16 osôb podozrivých z účasti na prebiehajúcom kriminálnom prípade cryptojackingu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Cryptojacking znamená, keď útočník tajne využíva výpočtový výkon nič netušiaceho používateľa na ťaženie kryptomeny vo svoj prospech.

 

img

 

Zadržané osoby sú podozrivé z inštalácie škodlivého softvéru na počítače obetí, aby takýmto spôsobom ťažili kryptomeny. Podozriví mali prevádzkovať svoju vlastnú webovú stránku, cez ktorú šírili malvér na ťaženie kryptomien, vrátane kódu Coinhive na ťaženie digitálnej meny Monero (XMR).

 

Prípad zadržania 16 mužov vo veku od 18 do 48 rokov bol prvýkrát oznámený vo štvrtok 14. júna, pričom k prvému zatknutiu prišlo už v marci.

 

img

 

Najväčšia suma peňazí, ktorú podozriví získali prostredníctvom cryptojackingu, dosiahla 120.000 jenov (približne 933 eur). Páchatelia však získali iba 70% vyťažených kryptomien, keďže zvyšných 30% putovalo spoločnosti Coinhive ako provízia.

 

Kód na ťaženie kryptomien od spoločnosti Coinhive uzrel svetlo sveta v roku 2017 a stal sa jedným z najrozšírenejších online nástrojov, pomocou ktorých sa dá ťažiť Monero na rôznych webových stránkach a využívať pritom výpočtový výkon návštevníkov. Týmto kódom boli nainfikované rôzne vládne a univerzitné webové stránke, či dokonca aj stránky služby YouTube.

 

img

 

Japonská polícia začiatkom tohto týždňa začala vyšetrovanie ďalšieho prípadu cryptojackingu s použitím Coinhive. Boli vypočuté tri osoby údajne zodpovedné za prevádzku webových stránok, ktoré šíria škodlivý softvér Coinhive. Súd v Yokohame dokonca nariadil jednému z podozrivých, aby zaplatil pokutu vo výške 100.000 jenov (777 eur).

 

Podľa nedávnej správy sieťovej a podnikovej bezpečnostnej spoločnosti Palo Alto Networks, bolo až 5% zo všetkých mincí Monero v obehu, vyťažených prostredníctvom cryptojackingu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies