V Japonsku vypli jadrový reaktor kvôli aktívnej sopke, erupcia by ho mohla poškodiť

NETKY.SK • 13 December 2017, 16:17 • 2 min
V Japonsku vypli jadrový reaktor kvôli aktívnej sopke, erupcia by ho mohla poškodiť

TOKIO - Japonský súd nariadil vypnúť jadrový reaktor na juhu krajiny, pretože sa nachádza príliš blízko aktívnej sopky a jej potenciálna erupcia by ho mohla výrazne poškodiť.

slovakia

left justify in out

Reaktor tretieho bloku jadrovej elektrárne Ikata v prefektúre Ehime preto zrejme zostane nečinný po tom, ako sa vo februári skončí jeho pravidelná inšpekcia. Sopka Aso leží 130 kilometrov juhozápadne od elektrárne, čo podľa súdu predstavuje riziko. Rozhodnutie zvrátilo rozsudok nižšieho súdu a podporilo žiadosť o vydanie súdneho príkazu na vypnutie reaktora.

Od katastrofy v jadrovej elektrárni vo Fukušime z roku 2011 dostali japonské súdy desiatky návrhov na začatie súdnych konaní a vydanie príkazov v súvislosti s obavami z ďalšej jadrovej nehody. Zároveň sa tak spomalili snahy vlády spustiť ďalšie reaktory.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona