V Japonsku vynašli supergél, ktorý nahradí kovové endoprotézy a ľuďom zlepší život

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 11:57 • 2 min
V Japonsku vynašli supergél, ktorý nahradí kovové endoprotézy a ľuďom zlepší život

Japonskí vedci vyvinuli materiál, ktorý je päťkrát odolnejší ako oceľ, no pritom ohybný ako želé.

slovakia

left justify in out

Gél, ktorý sa japonským vedcom podarilo vytvoriť by mohol byť revolúciou v oblasti ľudského zdravia, no nesporné výhody by mal aj ako ochranný materiál. Má totiž slúžiť ako náhrada za zničené kĺby aj ako efektívny vonkajší štít tela.

 

Vedci svoj vynález nazvali „supergél“. Vedúca výskumu Ťien-pching Kungová uviedla, že, ide o najsilnejší mäkký materiál, aký bol vynájdený. Kombinuje sklené vlákna a pružné hydrogely. Vyzerá ako krehká penová sieťka, ktorú nie je ťažké roztrhnúť, no v skutočnosti je päťkrát pevnejšia ako uhlíková oceľ.

 

Toto zloženie zabezpečuje látke špecifické vlastnosti a veľmi vysokú odolnosť. Predstavuje preto nádej pre ľudí s ochoreniami pohybového aparátu. Okrem vysokoodolných a pružných protéz sa z neho budú dať vyrábať aj umelé orgány. „Môže sa použiť ako biologická náhrada  - umelá chrupavka či umelý väz alebo najrôznejšie druhy umelých orgánov,“ vysvetľuje Kungová.

 

Okrem toho však môže poslúžiť aj ako efektívna vonkajšia ochrana tela. Jeho využitie výskumníci vidia predovšetkým vo výrobe ochranného športového oblečenia a štítov pre bezpečnostné zložky. Domnievajú sa, že v testoch s nábojmi by obstál výborne.

 

Vývoj supergélu trval viac ako tri roky. V súčasnosti ich už oslovujú spoločnosti zaoberajúce sa výrobou protéz a dojednávajú si vzájomnú spoluprácu. Ako povedala profesorka Kungová, celý tím bude nesmierne šťastný, ak ich vynález pomôže ľuďom zlepšiť životy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies