V Japonsku vládne panika: Do predaja sa dostalo mäso z rýb fugu obsahujúce nebezpečný jed

NETKY.SK • 17 Január 2018, 13:30 • 2 min
V Japonsku vládne panika: Do predaja sa dostalo mäso z rýb fugu obsahujúce nebezpečný jed

Sieť obchodov s potravinami momentálne čelí veľkému škandálu, nakoľko sa do predaja dostali nesprávne očistené smrteľne jedovaté ryby fugu.

slovakia

left justify in out

Japonci sú povestní tým, že medzi ich najznámejšie gurmánske špeciality patrí aj jeden z najjedovatejších živočíchov na zemi. Je ním ryba fugu, ktorej koža, pečeň aj ikry obsahujú nervovoparalytický jed tetrodotoxín. Táto nebezpečná látka je o to väčším postrachom, že na ňu neexistuje liek. Ak sa teda človek otrávi zle pripravenou rybou, neprežije. Takýmto spôsobom umiera každoročne niekoľko ľudí.

 

Napriek tomu je fugu v krajine vychádzajúceho slnka považovaná za delikatesu. Obvykle sa konzumuje úplne surová alebo ako súčasť špeciálnej polievky. Ak ju však chce reštaurácia pripravovať, je nevyhnutné, aby kuchári prešli náročným kurzom, kde sa naučia mäso správe naporcovať.

 

Hoci si Japonci na bezpečnosť potrpia, chyby sa stávajú a inak to nebolo ani v tomto prípade. Do predaja istého potravinového reťazca sa totiž dostalo niekoľko balení ryby aj s jej jedovatou pečeňou. Päť z nich sa predalo. Vydesení predajcovia preto okamžite zalarmovali celé mesto, na čo využili dokonca aj mestský systém varovania. Doposiaľ sa im však vrátili len tri balíky kontaminovaného mäsa. Ostatné sú zrejme stále niekde u zákazníkov a predstavujú smrteľné nebezpečenstvo.

 

Tetrodotoxín napáda nervovú sústavu. Obvykle sa otrava touto látkou prejavuje počiatočným tŕpnutím v oblasti okolo úst, ktoré následne prechádza do celkového ochrnutia tela. Celý proces postupuje veľmi rýchlo a končí sa fatálne.

 

img

Zdroj: Wikipédia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies