V Japonsku objavili poklad za 400 miliárd eur! Nenápadný ostrov ukrýval veľké tajomstvo

NETKY.SK • 23 Apríl 2018, 11:33 • 2 min
V Japonsku objavili poklad za 400 miliárd eur! Nenápadný ostrov ukrýval veľké tajomstvo

Najnovší objav výskumníkov výrazne polepší japonskej ekonomike.

slovakia

left justify in out

Vo vodách Tichého oceánu sa nachádza maličký ostrov Minami-Torishima nazývaný aj Marcus. Svojou rozlohou je veľmi nenápadný, má len jeden kilometer. Ale to, čo tu momentálne objavili geológovia, nemá obdobu na celom svete.

 

Pod povrchom pevniny ukryté v morskom bahne výskumníci objavili veľmi vzácne prvky, ktoré sa využívajú v oblasti výroby vyspelých technológií. Jedná sa najmä o ytrium potrebné na výrobu smartfónov, elektronických vozidiel, radarov, ale aj raketových systémov. Jeho hodnota je naozaj vysoká. Pol kilogramu tohto prvku sa totiž predáva za približne 2745 eur.

 

Tím, ktorý sa výskumom oblasti zaoberal, tvorili prevažne univerzitní vedci, ale aj obchodníci a vládne organizácie. Na základe toho, čo sa im doposiaľ podarilo zistiť odhadujú, že Marcus ukrýva ešte 16 miliónov ton ďalších vzácnych nerastov. Predbežné odhady teda hovoria o hodnote až 400 miliárd eur, ktoré ostrov ukrýva.

 

Riaditeľ spoločnosti Metals Research LLC Jack Lifton si myslí, že tento „poklad“ zmení Japonsko. „Všetko sa rozbieha, nálezisko má neuveriteľne veľký potenciál uspokojovať dopyt po vzácnych prvkoch potrebných na budovanie technológií po celom svete,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona