V Janukovyčovej rezidenci aktivisti objavili ďalšie tri klenotnice

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 09:47 • 2 min
V Janukovyčovej rezidenci aktivisti objavili ďalšie tri klenotnice

KYJEV - V jednom z objektov v rezidencii zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča objavili aktivisti ďalšie tri miestnosti so vzácnymi predmetmi. Informovali o tom dnes ukrajinské médiá s tým, že pri prvej obhliadke objektu zostali tieto miestnosti nepovšimnuté.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa aktivistov sa v "klenotniciach" v rezidencii Mežyhirja našiel napríklad džbán, ktorý možno pochádza z obdobia tripoľskej kultúry, litografie, množstvo starožitností, vyznamenania, ale aj pozlátená socha kozmonauta.

      

Jeden z "revolučných veliteľov" Mežyhirje Mychajlo Noňak podľa agentúry Ukrinform uviedol, že ešte niekoľko miestností stále zostáva nepreskúmaných. "Jednoducho to nestíhame. Postupne ich všetky obhliadne komisia pozostávajúca z aktivistov, muzeológov a možno aj policajných vyšetrovateľov," dodal.
      

Jeho kolega Oleh Kotenko uviedol, že aktivisti ešte stále pátrajú po tajných chodbách v Mežyhirji. "Nie je možné, aby neexistovali," spresnil s tým, že sa našlo mnoho kľúčov, ale zatiaľ nie je jasné, ku ktorým objektom ich priradiť. "A ešte sme nepresúvali skrine, je možné, že niektoré z nich maskujú tajné dvere," poznamenal.
      

Rezidencia Mežyhirja leží asi 30 kilometrov severne od Kyjeva. Miestni obyvatelia ju volajú aj Versailles. Ide o rozsiahly areál s rozlohou asi 140 hektárov, ktorý Janukovyč sprivatizoval.
      

Svoje sídlo opustil v noci na 22. februára. Zamieril na východ krajiny - do Charkova. Ukrajinskej tajnej službe sa jeho stopy stratili na Kryme, kam dorazil v noci z 23. na 24. februára. Pár dní nato sa objavil v ruskom Rostove nad Donom, kde zorganizoval tlačovú konferenciu, na ktorej oznámil, že sa naďalej považuje za prezidenta Ukrajiny.
      

Ukrajinský parlament ho však počas spomínaného víkendu zosadil z funkcie pre neschopnosť zastávať prezidentský úrad. Janukovyč však legitimitu parlamentu neuznáva - z Kyjeva totiž ušiel ešte pred tým, ako podpísal zmeny v ústave, ktorá veľkú časť právomocí hlavy štátu mala vrátiť parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies