V januári sa v Ríme uskutoční schôdzka medzinárodnej koalície pre boj proti IS

NETKY.SK • 7 December 2015, 14:16 • 2 min
V januári sa v Ríme uskutoční schôdzka medzinárodnej koalície pre boj proti IS

MOSKVA/RÍM - Stretnutie zástupcov medzinárodnej koalície pre boj proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) sa uskutoční v druhej polovici januára v Ríme.

slovakia

left justify in out

Taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni o tom dnes informoval po rokovaní s osobitným vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom, ktoré uskutočnilo takisto v Ríme.

 

Šéf talianskej diplomacie spresnil, že na rokovaní sa bude hovoriť o stratégiách boja proti terorizmu, pričom sa bude nevyhnutne vychádzať z predpokladu, že "tento problém môžu vyriešiť iba tisíce a tisíce príslušníkov pozemných jednotiek".

 

Členmi medzinárodnej koalície pre boj proti IS, ktorú vedú Spojené štáty, je zhruba 65 krajín. Časť z nich poskytuje len materiálnu a logistickú podporu, pričom sa nezapája do leteckých útokov na pozície islamistov v Sýrii a Iraku, kde IS obsadil veľké územia a odkiaľ sa snaží rozširovať svoj kalifát aj do iných krajín.

Proti IS v Sýrii od konca septembra bojuje aj Rusko, ktoré vyslalo do tejto krajiny svoje lietadlá na základe žiadosti tamojšieho vedenia. Úlohou ruskej misie je pomáhať sýrskej armáde v jej ofenzíve proti protivládnym povstalcom. Rusko tvrdí, že terčmi jeho náletov sú výlučne pozície islamistov, ale Západ a sýrska opozícia opakovane vyhlasujú, že Moskva útočí aj na povstalcov podporovaných umiernenou opozíciou.

 

Snahy o koordináciu postupov Spojenými štátmi vedenej koalície a Ruska v boji proti IS komplikuje aj skutočnosť, že podporujú opačné strany sýrskeho konfliktu: Rusko je spolu s Iránom na strane režimu prezidenta Bašára Asada, zatiaľ čo Američanmi vedená koalícia stráni umiernenej opozícii.

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes v Moskve vyhlásil, že boj proti terorizmu bude účinný len za predpokladu úplnej koordinácie a vzniku jedinej koalície. Podľa agentúry RIA Novosti je presvedčený o nutnosti jednotného frontu proti terorizmu vzhľadom na to, že predstavuje rovnakú hrozbu pre všetky štáty sveta.

Peskov pripomenul, že prezident Vladimir Putin a ďalší ruskí predstavitelia na tieto fakty opakovane upozornili. Dodal, že na vytvorenie koalície pre boj proti terorizmu nie sú nutné žiadne dohody a vyjednávanie.

 

"Vytvára sa na základe pochopenia bezalternatívnosti k iným metódam boja proti terorizmu," vysvetlil hovorca Kremľa, ktorý tak odpovedal na žiadosť o komentár na článok londýnskeho primátora Borisa Johnsona.

 

Johnson vo svojej dnešnej rubrike v denníku The Telegraph napísal, že "je načase vzdať sa uvažovania v duchu studenej vojny a prestať byť prieberčivým pri výbere spojencov, ak chceme poraziť IS". Ak majú byť nálety britského letectva proti IS v Sýrii úspešné, je podľa Johnsonovho názoru nutné rozmýšľať o protiteroristickej koalícii, ktorá "nie je možná bez podpory ruského prezidenta a sýrskej armády".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona