V januári sa na Slovensku vybralo na mýte vyše 10,7 milióna eur

NETKY.SK • 16 Február 2011, 08:29 • 2 min
V januári sa na Slovensku vybralo na mýte vyše 10,7 milióna eur

V januári sa na Slovensku vybralo na mýte vyše 10,7 milióna eur

slovakia

left justify in out

img

Za prvý mesiac tohto roka zabezpečila komplexná služba elektronického výberu mýta pre Slovenskú republiku viac ako 10,7 milióna eur. V porovnaní s rovnakým mesiacom roku 2010, keď sa vybralo vyše 6,6 milióna eur, ide o vyše 60-% nárast.
      Za užívanie vymedzených úsekov ciest na diaľniciach a rýchlostných cestách sa v januári 2011 vybralo na mýte takmer 6,7 milióna eur a na vymedzených úsekoch ciest I. triedy to bolo za rovnaké obdobie vyše 3,6 milióna eur. Z celkovej sumy vybraného mýta viac ako 45 % zaplatili prevádzkovatelia vozidiel zo zahraničia. Dňom s najvyšším výberom v rámci mesiaca bol 26. január, keď sa na mýte pre štát vybralo 528.430 eur. Za prvý mesiac tohto roka bolo spracovaných 38,7 milióna mýtnych transakcií. Vymedzené úseky ciest denne v priemere využívalo 22.331 vozidiel nad 3,5 tony.
      Slovenská republika od prvého dňa spustenia služby vyberá mýto na 2344 km vymedzených úsekov ciest. Z toho spoplatnených je okrem 575 km diaľnic a rýchlostných ciest aj 1385 km ciest I. triedy. Výberom flexibilnej satelitnej technológie si Slovensko, na rozdiel od susednej Českej republiky, prezieravo vytvorilo veľmi dobrú pozíciu do budúcnosti pre potenciálne úpravy rozsahu spoplatnenej siete.
      Za sledované obdobie bolo na spoplatnených úsekoch skontrolovaných takmer 190.000 vozidiel. Mobilné jednotky vynucovania riešili počas prvého mesiaca nového roku viac ako 299 prípadov porušenia mýtneho poriadku, na doplatkoch mýta sa pre štát vybralo vyše 12.000 eur. Spoločnosť SkyToll postúpila dokumentáciu prípadov podozrivých z porušenia mýtneho poriadku aj na správne konanie, v ktorom priestupca zaplatí oproti blokovej pokute viac až o 1000 eur. Len v Bratislavskom kraji to bolo niekoľko desiatok prípadov. "Ak sa zníži doterajšia výška pokút, je veľmi pravdepodobné, že sa zníži aj absolútna čiastka, ktorú mýto pre štát zarobí. A najviac na tom budú profitovať zahraniční vodiči, ktorí sa dopúšťajú až 85 % priestupkov," zdôraznil generálny riaditeľ a. s. SkyToll Matej Okáli.
      V elektronickom mýtnom systéme bolo k 31. januáru evidovaných 189.488 aktívnych palubných jednotiek, z ktorých viac ako 66 % užívali vozidlá zo zahraničia.
      Za január zaznamenal SkyToll v rámci prevádzky elektronického výberu mýta 291 podaní od zákazníkov. Najviac, 162, bolo žiadostí o zmenu identifikačných údajov. Dopravcovia 4-krát žiadali o prehodnotenie výšky úhrady mýta, faktúr sa týkalo 9 reklamácií. Všetky reklamácie boli vybavené v lehote stanovenej v zmluve s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS), teda do 5 pracovných dní.
      V rámci tranzitného ticketingu sa od prvého dňa prevádzky elektronického mýtneho systému k 31. januáru 2011 vybralo takmer 4,6 milióna eur. Vodiči budú môcť využívať 12 tranzitných trás na území Slovenska ešte dva mesiace. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja predĺžilo účinnosť tzv. tranzitného ticketingu do 31. marca 2011. Šesť iných, málo využívaných tranzitných trás sa Národná diaľničná spoločnosť, ktorá je správcom mýta, rozhodla k 1. marcu zrušiť.

Zdroj: TASR/Sky Toll



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona