V Janove si minútou ticha pripomenuli mesiac od zrútenia sa mosta

NETKY.SK • 14 September 2018, 15:08 • 2 min
V Janove si minútou ticha pripomenuli mesiac od zrútenia sa mosta

JANOV - Obyvatelia talianskeho prístavného mesta Janov si v piatok minútu ticha pripomenuli mesiac od zrútenia sa diaľničného Morandiho mosta, pri ktorom zahynulo 43 ľudí.

slovakia

left justify in out

O 11.36 h SELČ - v čase, keď sa most 14. augusta zrútil, sa ľudia zastavili na uliciach na tichú chvíľku spomienky. Obchody dočasne zavreli, šoféri vypli motory áut a jediné zvuky pochádzali z lodných sirén a kostolných zvonov.

 

Vláda vo štvrtok schválila balík pomoci pre Janov vrátane opatrení na urýchlenie demolácie mosta a rekonštrukčné práce a tiež pomoci pre postihnuté firmy a domácnosti.

 

Približne 258 rodín evakuovali z domov neďaleko zrúteného mosta. Všetky rodiny okrem pätnástich dostali finančnú pomoc, alebo ich presťahovali do obecných bytov, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na regionálne úrady.

 

Vláda viní za tragédiu súkromnú spoločnosť Autostrade per l’Italia, ktorá most prevádzkuje, a 20 osôb vrátane manažérov tejto firmy čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z trestného činu.

 

Známy taliansky architekt Renzo Piano, rodák z Janova, navrhol nový most a úrady ho prisľúbili dokončiť za niečo vyše roka. Pre spory, či sa má na obnove podieľať aj firma Autostrade per l’Italia, však hrozí oneskorenie týchto prác.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies