V jadrovom vojenskom komplexe Párčín zaznamenali podozrivú aktivitu

NETKY.SK • 6 August 2015, 18:15 • 2 min
V jadrovom vojenskom komplexe Párčín zaznamenali podozrivú aktivitu

VIEDEŇ - Irán pravdepodobne ničí dôkazy experimentov vo svojom jadrovom vojenskom komplexe Párčín. Tvrdí to americký Inštitút pre vedu a medzinárodnú bezpečnosť (ISIS), informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

ISIS poukazuje na družicové zábery, na ktorých je vidno vozidlá a kontajnerovité objekty privážané do Párčínu. Zábery vznikli po tom, ako Irán podpísal 14. júla so šiestimi svetovými mocnosťami dohodu o obmedzení svojho jadrového programu. 


Takýto krok by mohol skomplikovať prácu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni, ktorá prešetruje jadrové aktivity Teheránu v minulosti ohľadom podozrenia z ich vojenského charakteru, konštatuje Reuters. 


"Táto obnovená činnosť, ktorá sa objavila po uzavretí dohody, vyvoláva značné obavy, že sa Irán snaží o zmarenie vyšetrovania MAAE," uviedol ISIS vo svojej správe. Irán tieto podozrenia ostro odsúdil s tým, že ide len o opravu cesty. 


Podľa údajov poskytnutých MAAE členskými štátmi mohlo v komplexe Párčín v minulosti dochádzať k hydrodynamickým pokusom zameraným na určenie, ako určité materiály reagujú pod vysokým tlakom, napríklad pri jadrovom výbuchu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona