V jadrovej elektrárni Fukušima-I ožiarilo najmenej 20 ľudí

NETKY.SK • 17 Marec 2011, 13:10 • 2 min
V jadrovej elektrárni Fukušima-I ožiarilo najmenej 20 ľudí

V jadrovej elektrárni Fukušima-I ožiarilo najmenej 20 ľudí

slovakia

left justify in out

V japonskej jadrovej elektrárni Fukušima-I utrpelo po zemetrasení z 11. marca zranenia 23 ľudí. Najmenej 20 ďalších pracovníkov bolo ožiarených a jeden z nich bol vystavený veľmi silnej radiácii, informovala dnes Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).
      Médiá už predtým hovorili o "desiatkach zranených" v elektrárni vážne poškodenej pri piatkovom zemetrasení a cunami. MAAE sa v oznámení odvoláva na informácie od japonskej vlády.
      Zranení, niektorí pri výbuchoch, boli zamestnancami prevádzkovateľa elektrárne, spoločnosti TEPCO, ako aj subdodávateľov, štyria sú príslušníci civilnej obrany. Dvaja pracovníci sú nezvestní, pričom dekontamináciu museli po ožiarení podstúpiť aj dvaja policajti a viacerých hasičov pozorujú lekári.

Francúzske lietadlo s materiálom na zamedzenie hroziaceho alebo už začatého roztavenia jadier reaktorov v atómovej elektrárni Fukušima-I odcestuje do Japonska dnes popoludní, oznámil dnes francúzsky minister hospodárstva Eric Besson. Na palube sa nachádza 95 ton bóru, ktorý má spomaliť reakcie v palivových tyčiach, ako aj ochranné odevy proti rádioaktívnemu žiareniu.
      Francúzsko tiež ponúklo, že príjme na ošetrovanie rádioaktívne ožiarených ľudí z Japonska. Špecializované nemocnice sú k dispozícii, uviedol minister vnútra Claude Guéant pre rádio Europe 1. Lekárske prehliadky absolvujú aj Francúzi, ktorí sa vracajú z Japonska.

V japonskej metropole Tokio rastú obavy z kolapsu zásobovania elektrickou energiou. Vláda dnes požiadala železničné spoločnosti, aby obmedzili prevádzku, informovala tlačová agentúra Kjódo.
      Japonskí politici predtým varovali, že spotreba elektriny by mohla výrazne prekročiť dodávateľské kapacity, obmedzené po ničivom zemetrasení. Vedenie mesta však uviedlo, že dnes by nemalo dôjsť k veľkým výpadkom.
      Výpadok prúdu by mohol postihnúť hlavné mesto i celú metropolitnú oblasť, v ktorej žije viac než 35 miliónov ľudí, konštatovala tlačová agentúra DPA.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies