V Izreali ohlásili koniec diskriminácii, ponovom môžu darovať krv homosexuáli!

NETKY.SK • 19 August 2021, 15:19 • 2 min
V Izreali ohlásili koniec diskriminácii, ponovom môžu darovať krv homosexuáli!

JERUZALEM - Izraelský minister zdravotníctva Nican Horovic vo štvrtok zrušil obmedzenia týkajúce sa darovania krvi homosexuálmi.

slovakia

left justify in out

Uviedol pritom, že dlhodobé obmedzenie bolo diskriminačné a dehonestujúceZačiatkom tohto roka Spojené kráľovstvo zmiernilo obmedzenia darovania krvi homosexuálnymi a bisexuálnymi mužmi pre pokles zásob krvi v krajine. Vlani k takému kroku pristúpili aj Spojené štáty.

 

Vŕtanie sa v súkromí skončilo

Do štvrtka sa mužov, ktorí chceli v Izraeli darovať krv, pýtali, či v priebehu ostatných 12 mesiacov mali sexuálny styk s osobami rovnakého pohlavia.

 

Takýmto osobám znemožňovali darovať krv. Nový dotazník v rodovo neutrálnejšom znení sa už potenciálnych darcov pýta, či počas ostatných troch mesiacov mali vysoko rizikové sexuálne vzťahy s novým partnerom alebo partnermi.

 

Diskriminácii dali zbohom
Horovic, ktorý sa otvorene hlási k vlastnej homosexualite, v príspevku na Facebooku napísal, že ministerstvo zdravotníctva v dotazníkoch pre darcov krvi „odstránilo znevažujúce a irelevantné otázky“ a s každým sa bude zaobchádzať rovnako, bez ohľadu na sexuálnu orientáciu.

Izraelské skupiny zastávajúce práva LGBT ľudí označili tento moment za dôležitý krok k rovnosti v Izraeli. „Neexistuje rozdiel medzi jednou a druhou krvou. Diskriminácia homosexuálov pri darovaní krvi sa skončila,“ uviedol 56-ročný politik.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona