V izraelských voľbách triumfovala strana Likud premiéra Netanjahua

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 08:12 • 2 min
V izraelských voľbách triumfovala strana Likud premiéra Netanjahua

TEL AVIV - Víťazom predčasných parlamentných volieb v Izraeli je vládnuca strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Vyplýva to zo zrátania vyše 90 percent odovzdaných hlasov, hoci podľa odhadov zverejnených tesne po skončení hlasovania mali byť výsledky volieb tesné.

slovakia

left justify in out

Na základe týchto neúplných výsledkov by stredopravý Likud mal v 120-člennom Knesete 29 kresiel, zatiaľ čo stredoľavý Sionistický tábor 24 kresiel, oznámili webové stránky novín Ynet a Haarec. 

 

Očakáva sa, že Jednotná arabská kandidátka (Ta'al) skončí so 14 kreslami ako tretie najväčšie parlamentné zoskupenie, napísal Haarec. 

Z menších strán bude mať podľa tohto zdroja centristická Ješ atid (Budúcnosť existuje) 11 kresiel a ďalšia centristická strana - Kulanu - Mošeho Kahlona, ktorý sa odtrhol od Likudu, 10 kresiel.

Pravicový Židovský domov (ha-Bajit ha-Jehudi) smeruje k ôsmim kreslám a Izrael náš domov (Jisra'el Bejtejnu) k šiestim. 

Náboženské strany Šas a Zjednotený judaizmus Tóry by mali mať po sedem kresiel a ľavicová strana Merec štyri kreslá.

V predvolebných prieskumoch pritom Netanjahu zaostával za Jicchakom Herzogom, svojím oponentom z Izraelskej strany práce a vodcom Sionistického tábora.  

 

"Dosiahli sme veľké víťazstvo nacionalistického tábora na čele s Likudom," povedal s úsmevom Netanjahu svojim stúpencom vo volebnom štábe strany v Tel Avive. Dodal, že hovoril s šéfmi pravicových strán a vyzval ich na urýchlené vytvorenie "silnej a stabilnej" koalície.

Podľa odhadov volebných výsledkov - tzv. exit pollov - dosiahol Likud približne rovnaký volebný výsledok ako Sionistický tábor, oba bloky mali mať po približne 27 kresiel. Herzog v reakcii na to povedal, že aj on rokuje s ďalšími stranami o vytvorení novej vlády.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies