V Izraeli skrátili platnosť covid pasov. Ľudí chcú donútiť k tretej dávke vakcíny!

NETKY.SK • 3 Október 2021, 11:53 • 2 min
V Izraeli skrátili platnosť covid pasov. Ľudí chcú donútiť k tretej dávke vakcíny!

JERUZALEM - Izraelská vláda sa tiež rozhodla sprísniť podmienky získavania covid pasov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pre technické problémy odložila izraelská vláda o niekoľko dní zavedenie nových pravidiel týkajúcich sa covidových preukazov, ktoré mali začať platiť od nedele. Informoval o tom denník Times of Israel.

 

Očkovanie treťou dávkou

Platnosť doteraz vydaných tzv. zelených pasov, sú považované za vstupenky na verejné miesta pre osoby, ktoré sú očkované proti ochoreniu COVID-19, prekonali ho alebo mali negatívny výsledok testu, mala skončiť o polnoci z 2. na 3. októbra

 

img

 

Nové preukazy budú vydávané za prísnejších podmienok. Jednou z nich je to, že ich držitelia musia byť očkovaní oboma dávkami dvojdávkových vakcín a treťou posilňovacou dávkou. Ich platnosť v trvaní šesť mesiacov sa začne týždeň po podaní poslednej dávky.

 

Dva milióny ľudí prídu o covid pas

Dočasný zelený preukaz pre osoby nespôsobilé na očkovanie, platný maximálne niekoľko dní, je možné získať aj na základe negatívneho výsledku testu na koronavírus, ktorý je potrebné zaplatiť. V dôsledku uvedených zmien by o zelené pasy prišli takmer dva milióny Izraelčanov.

 

Rezervačný systém nových preukazov na špeciálnej webovej stránke ministerstva zdravotníctva však skolaboval a terajšie preukazy tak budú platné ešte niekoľko dní.

 

img

 

Izrael je prvá krajina sveta, ktorá oficiálne začala s očkovaním treťou dávkou proticovidovej vakcíny. Od 1. augusta ju najskôr začali ponúkať osobám nad 60 rokov. Veková hranica sa postupne znížila na všetky osoby vo veku od 12 rokov, ktoré dostali druhú dávku najmenej pred piatimi mesiacmi.

 

Vstupenka na slobodu

V Izraeli musia všetky osoby od troch rokov preukázať, že boli očkované, prekonali covid alebo mali negatívny výsledok testu, ak sa chcú zúčastniť na športových alebo kultúrnych podujatiach, ísť do posilňovní, múzeí, reštaurácií alebo knižníc. Deti do 12 rokov sú testované zdarma, ostatní si testy platia, pripomína agentúra DPA.

 

img

 

Podľa ministerstva zdravotníctva bolo zhruba 61 percent z 9,4 milióna obyvateľov Izraela zaočkovaných dvoma dávkami vakcíny, okolo 37 percent trikrát.

 

Počet hospitalizovaných vo vážnom stave klesol od 17. augusta prvýkrát pod 600 osôb, väčšina z nich nebola očkovaná. Pandémia si od svojho začiatku vyžiadala 7 778 obetí.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies