V Izraeli sa zastavil verejný život - Židia slávia Jom kipur

NETKY.SK • 12 Október 2016, 10:52 • 2 min
V Izraeli sa zastavil verejný život - Židia slávia Jom kipur

JERUZALEM - Židia na celom svete do dnešného večera slávia Deň zmierenia Jom kipur. Týmto sviatkom symbolicky vrcholí fáza desiatich Dní pokánia, ktorá sa začala Novým rokom, sviatkom Roš ha-šana.

slovakia

left justify in out

V Izraeli v dnešný deň platí zákaz používania automobilu, nefunguje pozemná, letecká ani námorná doprava medzi Izraelom a vonkajším svetom. V krajine nevysiela televízia ani rozhlas. Zavreté sú aj úrady a obchody, a to aj mnohé palestínske v Starom meste Jeruzalema. Jedinými výnimkami, na ktoré sa zákaz činnosti nevzťahuje, sú polícia, zdravotníctvo a armáda.

 

Jom kipur vnímajú v Izraeli aj ako obdobie rizika útokov, preto polícia uviedla do pohotovosti stovky svojich príslušníkov. Osobitná pozornosť je venovaná lokalitám a regiónom, kde v tesnom susedstve žijú Arabi a Židia.

 

Miestne médiá informovali, že bezpečnostné zložky zriadili na vjazdoch do arabských štvrtí Jeruzalema dočasné kontrolné posty. Toto opatrenie súvisí aj s nedeľňajším útokom, keď miestny Arab zastrelil dvoch Izraelčanov a ďalšie osoby zranil. Deň pred tým tajné služby uviedli, že zadržali arabského obyvateľa mesta, ktorý údajne plánoval útok na linkový autobus.Z bezpečnostných dôvodov sú - ako obvykle - zatvorené priechody na palestínske územia. Tento režim na hraniciach sa však netýka približne 400.000 obyvateľov židovských osád na okupovaných územiach, ktorí hranicu môžu prekračovať, aby sa vo sviatok mohli pomodliť pri Múre nárekov v Jeruzaleme.

 

Rovnako prísne opatrenia budú platiť aj počas sviatku stánkov Sukkot, ktorý sa slávi štyri dni po Dni zmierenia. Sukkot je poďakovaním za úrodu a súčasne aj pripomenutím putovania izraelského národa na púšti po odchode z Egypta.

 

Základnou myšlienkou dnešného sviatku je zmierenie človeka s Bohom aj ľuďmi. Podľa tradície v tento deň Hospodin odpúšťa niektoré hriechy - aj tie z minulosti -, čo je však podmienené duševnou očistou od hriechov a úprimným pokáním. Na zmierenie s ľuďmi je potrebné odpustenie človeka, prípadne ľudí, ktorým sa ublížilo.

Tento sviatok sprevádza aj prísny pôst, bez jedla a bez vody, a vzdanie sa luxusu a pôžitkov.

 

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že väčšina Židov v Izraeli dodržiava na Jom kipur predpísaný pôst. Čoraz častejšie sa však charakteristickou črtou tohto sviatku stáva jeho využívanie na aktívny oddych, a to najmä sekulárnejšou časťou izraelskej verejnosti, ktorá cesty a diaľnice bez áut využíva na bicyklovanie či korčuľovanie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies