V Izraeli sa začali parlamentné voľby

NETKY.SK • 22 Január 2013, 08:18 • 2 min
V Izraeli sa začali parlamentné voľby

V Izraeli sa začali parlamentné voľby - Politika Okolo 5,6 milióna Izraelčanov si bude vyberať z 30 kandidátok strán v krajine, kde platí proporčný volebný systém. Izraelčania začali dnes voliť v parlamentných voľbách, v ktorých podľa všeobecného očakávan

slovakia

left justify in out

img

Okolo 5,6 milióna Izraelčanov si bude vyberať z 30 kandidátok strán v krajine, kde platí proporčný volebný systém.

Izraelčania začali dnes voliť v parlamentných voľbách, v ktorých podľa všeobecného očakávania zvíťazí premiér Benjamin Netanjahu a úrad bude vykonávať už tretie funkčné obdobie. Tým zabetónuje moc pravičiarov, ktorí sa stavajú proti palestínskej štátnosti.

Správu priniesli tlačové agentúry DPA a Reuters.

Volebné miestnosti sa otvorili o 07.00 h miestneho času (06.00 h SEČ) a zatvoria sa o 22.00 h (21.00 h SEČ). Úplné oficiálne výsledky by mali byť známe v stredu ráno, čo otvorí cestu pre koaličné rokovania medzi straníckymi lídrami, ktoré môžu trvať vyše mesiaca.

Po zatvorení volebných miestností odvysielajú exit polly tri hlavné izraelské televízne stanice.

Volebných miestností je približne 10.100 a voliči si zvolia 19. parlament v 64-ročnej histórii krajiny.

Okolo 5,6 milióna Izraelčanov si bude vyberať z 30 kandidátok strán v krajine, kde platí proporčný volebný systém. Podľa prieskumov zvíťazí Netanjahuova strana Likud a strana Jisrael bejtejnu (Izrael, náš domov), ktoré majú spoločnú kandidátku. Podľa predpovedí budú najvplyvnejšou silou v novej vláde.

Strana musí dostať najmenej dve percentá odovzdaných hlasov, aby sa dostala do parlamentu.

Niektorí Izraelčania budú voliť podľa odporúčania Palestínčanov bez práva hlasu

Izraelskí pacifisti ponúkajú svoj hlas v dnešných predčasných voľbách Palestínčanom z okupovaných území. Cieľom je, aby aj ľudia, ktorí nemajú hlasovacie právo, mali možnosť vyjadriť svoj názor a vplývať na formovanie novej izraelskej vlády, ktorá bude určovať aj politiku vo vzťahu k okupovaným územiam. 

Projekt Reálna demokracia združil prostredníctvom sociálnych sietí Palestínčanov, ktorí síce nemajú možnosť hlasovať, ale prosia darcov s právom hlasu, aby podporili im sympatickú stranu, a Izraelčanov ochotných splniť ich želanie pri hlasovaní vo volebnej miestnosti. 

"V nadchádzajúcich voľbách my, občania Palestíny, realizujeme svoje právo na hlasovanie. My, občania Izraela, sa vzdáme svojich hlasov a budeme voliť tak, ako nám odporučia naši palestínski priatelia,"uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na Facebooku. Organizátori odhadujú, že do ich projektu "transferu hlasov" sa zapojí približne 2000 ľudí. Presnejšie sa to podľa nich nedá zistiť, pretože kampaň je decentralizovaná. Ľudia jeden druhého nachádzajú v sociálnych sieťach, kontaktujú sa priamom mailami. 

Podľa organizátorov nie je dôležitá len masovosť projektu, ale najmä upozornenie na skutočnosť, že Nežidia-Palestínčania žijúci v okupačnom režime alebo v exile majú tiež mať hlasovacie právo, ktoré im izraelský štát upiera.

Veľkým favoritom dnešných volieb je úradujúci premiér Benjamin Netanjahu, ktorý vedie spoločnú kandidátsku listinu strany Likud a strany Jisrael bejtejnu (Izrael, náš domov). Prieskumy verejnej mienky v Izraeli počas minulého týždňa svedčili o tom, že blok pravicových a náboženských strán vedených Netanjahuom má pred budúcotýždňovými predčasnými parlamentnými voľbami jasnú prevahu nad centristicko-ľavicovými stranami.

Predčasné parlamentné voľby Netanjahu vyhlásil v októbri, pretože sa mu nepodarilo presadiť štátny rozpočet na rok 2013. Súčasná vládna koalícia je pri moci už takmer štyri roky. Izraelské vlády pritom zriedkavo vydržia celé funkčné obdobie.

Na bezpečný priebeh volieb dohliada v celom Izraeli približne 20.000 policajtov, pohraničníkov a dobrovoľníkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies