V Izraeli sa očakáva, že Lieberman sa vráti na post ministra zahraničných vecí

NETKY.SK • 6 November 2013, 14:25 • 2 min
V Izraeli sa očakáva, že Lieberman sa vráti na post ministra zahraničných vecí

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vyslovil radosť nad návratom Avidgora Liebermana do vlády a kvitoval rozhodnutie súdu, ktorý dnes tohto ultranacionalistického politika v plnom rozsahu zbavil obvinenia z podvodu a zneužitia dôvery.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters však upozorňuje, že Liebarmanov návrat do vlády môže ešte viac skomplikovať už aj tak náročné rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktorých sprostredkovateľom sú Spojené štáty. Samotný Lieberman sa o možnosti, že by mohli vyústiť do dosiahnutia trvalej mierovej dohody, vyjadruje skepticky.   

Netanjahu vo svojom vyhlásení deklaroval, že sa teší na Liebermanov návrat do izraelskej vlády, "aby sme mohli pracovať spoločne pre dobro ľudu Izraela". Premiér neupresnil, aký post by mal zastávať Lieberman, ale portfólio ministra zahraničných vecí rezervoval preňho až do súdneho rozhodnutia, pričom dočasne túto funkciu zastával on sám. Podľa nemenovaného politika sa vo všeobecnosti v Izraeli očakáva, že Lieberman bude znova šéfom diplomacie. 

Lieberman odstúpil z tejto funkcie vlani v decembri kvôli tomu, že voči nemu bola podaná žaloba. Podľa nej poskytol diplomat Ze'ev Ben-Ari v roku 2008 svojmu nadriadenému - Liebermanovi - informácie o korupčných vyšetrovaniach jeho osoby. Výmenou za to ho Lieberman mal v roku 2009 vymenovať za veľvyslanca v Lotyšsku. 

Podľa konečného verdiktu súdu to však "obžalovaný neinicioval, informácie sa dozvedel náhodou". Trojčlenná porota sudcov ďalej konštatovala, že konflikt záujmov nebol až takého závažného charakteru, ako to tvrdila prokuratúra. Prokuratúra avizovala, že zváži, či podá odvolanie.

"Táto kapitola je už za mnou. Teraz sa sústredím na výzvy, ktoré sú predo mnou," uviedol Lieberman pred novinármi, keď dnes odchádzal z budovy súdu.

Vlani izraelská prokuratúra zastavila voči Liebermanovi vyšetrovanie závažného prípadu údajnej korupcie, ktorej sa údajne dopustil v rokoch 2001-08, keď bol poslancom i ministrom vlády za stranu Likud. Lieberman údajne prijal veľké finančné čiastky - rádovo milióny dolárov - ako úplatky, ktoré mal "preprať" cez zahraničné účty. Vyšetrovanie zahŕňalo deväť krajín. Vyšetrovanie bolo zastavené, lebo dôkazy proti Liebermanovi neboli dosť silné, aj keď pochybnosti o jeho nevine panujú naďalej.

Lieberman je známy svojimi plamennými prejavmi. Tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý je veľkým kritikom Izraela, prirovnal napríklad k nacistickému ministrovi propagandy Josephovi Goebbelsovi, a palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása vyzval, aby odstúpil.

Liebermanova strana Jisrael bejtejnu (Izrael, náš domov) tvorí s pravicovo orientovaným Likudom izraelského premiéra Benjamina Netanjahua volebný blok. Vo voľbách z 22. mája získali len 31 zo 121 kresiel v parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies