V Izraeli sa konajú predčasné parlamentné voľby, výsledky budú známe po 22.00 h

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 06:48 • 2 min
V Izraeli sa konajú predčasné parlamentné voľby, výsledky budú známe po 22.00 h

JERUZALEM - V Izraeli sa dnes o 7.00 miestneho času (6.00 SEČ) začali parlamentné voľby, ktoré sa konajú s dvojročným predstihom. Oprávnených hlasovať v nich je takmer 5,9 milióna voličov, ktorí si vyberajú z 25 strán. Premiér Benjamin Netanjahu (65) v predvečer volieb uviedol, že ak zostane na čele izraelskej vlády, nikdy nebude súhlasiť so založením palestínskeho štátu.

slovakia

left justify in out

Volebná kampaň ukázala, že voliči už sú unavení uprednostňovaním národnej bezpečnosti pred sociálno-ekonomickými problémami. Podľa prieskumov verejnej mienky Netanjahuov stredopravý Likud zaostáva za stredoľavou alianciou Jicchaka Herzoga a Cipi Livniovej približne o štyri kreslá. Ak by ich Sionistický tábor tesne zvíťazil, dostal by zrejme ako prvý šancu zostaviť vládu Herzog.

 

To však neznamená, že by Netanjahu vypadol zo hry. Agentúra Reuters pripomenula, že veľa bude závisieť od toho, ktorého kandidáta na premiéra podporia menšie, centristické strany a najmä spoločná kandidátka štyroch arabských strán Izraela, ktorá by podľa očakávania mala skončiť na treťom mieste. Ručičkou na váhach by sa potom mohol stať bývalý minister strany Likud, Moše Kahlon, ktorý odmietol povedať, či by so svojou stredopravou stranou vstúpil do koalície vedenej Netanjahuom či Herzogom.

Vodca Izraelskej strany práce Herzog a jeho koaličná partnerka, líderka strany Hnutie (ha-Tnua) bývalá ministerka spravodlivosti Cipi Livniová obvinili premiéra, že sa zdôrazňovaním bezpečnostných rizík pokúša odpútať pozornosť voličov od sociálnych vecí ako sú vysoké životné náklady.

 

Netanjahu je druhým najdlhšie slúžiacim čelným politikom Izraela po zakladateľovi štátu, Davidovi Ben-Gurionovi, ktorý bol premiérom 12 rokov.

 

Herzog v predvolebný večer oznámil zrušenie voličmi kritizovanej dohody s Livniovou, podľa ktorej si v prípade volebného víťazstva mali mandát časovo rozdeliť a vo funkcii sa vystriedať obaja. Herzog vysvetlil, že to odradilo časť potenciálnych voličov.

 

Volebné strediská sa uzavrú o 22.00 h (21.00 SEČ), odhady volebných výsledkov zverejnia izraelské médiá ihneď nato. Prvé výsledky volieb sa očakávajú okolo 22.00 SEČ a konečné výsledky do 25. marca.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies