V Izraeli povolili násilné podávanie potravy väzňom držiacim hladovku

NETKY.SK • 30 Júl 2015, 11:14 • 2 min
V Izraeli povolili násilné podávanie potravy väzňom držiacim hladovku

JERUZALEM - Poslanci izraelského parlamentu (Knesetu) schválili dnes zákon, ktorý umožňuje násilné podávanie potravy väzňom držiacim protestnú hladovku. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Legislatíva, ktorú dnes Kneset schválil, umožňuje súdom povoliť násilné podávanie potravy alebo liekov väzneným osobám, ak je ohrozený ich život, a to aj v prípade, že s tým nesúhlasia.

 

V ostatných rokoch sa k hladovke ako forme protestu proti zadržiavaniu v izraelských väzeniach uchyľujú najmä Palestínčania. Mnohých z nich bolo nutné hospitalizovať a ich ohrozené zdravie bolo príčinou vzniku napätia v palestínskej komunite. Izraelskí predstavitelia sa totiž obávajú, že smrť väzňa držiaceho protestnú hladovku by mohla vyvolať nepokoje a násilie.

 

Kritici zákona, medzi ktorých patria aj niektoré zdravotnícke združenia, pokladajú násilné podávanie potravy väzňom za neetické. Tvrdia totiž, že prijatie tohto zákona je politickým rozhodnutím, ktorého cieľom nie je chrániť dôstojnosť a zdravie väzňov, ale predchádzať násiliu, ktoré by smrť hladovkára mohla vyvolať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies