V Istanbule začali stavať nové megaletisko

NETKY.SK • 8 Jún 2014, 09:08 • 2 min
V Istanbule začali stavať nové megaletisko

ISTANBUL - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v sobotu slávnostne otvoril výstavbu nového istanbulského letiska, ktoré má byť jedným z najväčších na svete. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Erdogan budúce letisko nazval "víťazným monumentom" a pripomenul, že jeho výstavba vytvorí tisíce nových pracovných miest.
      

"Dnešné Turecko nie je staré Turecko," vyhlásil premiér a dodal, že projekt výstavby letiska je súčasťou celkovej modernizácie krajiny.
      

Erdoganov prejav, popretkávaný uštipačnými poznámkami na adresu politických oponentov, privítal dav účastníkov búrlivým potleskom.
      

Tender na výstavbu tretieho istanbulského letiska v hodnote 30 miliárd dolárov vyhralo konzorcium piatich firiem. Letisko má mať po plánovanom dokončení v roku 2018 ročnú kapacitu 150 miliónov cestujúcich.
      

Výstavba nového letiska prichádza v čase, keď národný prepravca Turkish Airlines zažíva dramatickú expanziu. Aerolinky budú používať nové letisko so šiestimi dráhami ako svoje centrum.
      

V súčasnosti najväčšie letisko v Istanbule, Atatürk International Airport, ročne vybaví približne 37 miliónov cestujúcich. Letiskom Sabiha Gökcen, ktoré sa nachádza na ázijskej strane mesta, ročne prejde 13 miliónov ľudí.
     

Nové letisko sa však nezaobišlo bez kontroverzií. Environmentalisti sa sťažujú na zničenie zalesnených plôch a niekoľkých jazier. Vynorili sa aj obvinenia, že víťazné konzorcium sa k zákazke dostalo vďaka korupcii.
      

Letisko je jedným z niekoľkých megaprojektov, ktoré krajina plánuje postaviť do roku 2023, kedy bude oslavovať storočnicu založenia republiky. Minulý rok vybudovali pod úžinou Bospor železničný tunel Marmaray. Lodnou dopravou preťažený Bospor chce zas vláda odľahčiť vybudovaním nového Kanála Istanbul, ktorý by spájal Čierne more s Marmarským a Stredozemným morom. Tretí most cez Bospor je v súčasnosti vo výstavbe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies