VIDEO V Istanbule vybudujú najväčšie letisko na svete, Turci sľubujú odbavenie rekordného počtu cestujúcich

NETKY.SK • 26 Marec 2018, 09:12 • 2 min
VIDEO V Istanbule vybudujú najväčšie letisko na svete, Turci sľubujú odbavenie rekordného počtu cestujúcich

ISTANBUL – V tureckej metropole vznikne letisko, ktoré nebude mať konkurenciu. Sľubuje odbavenie až 200-miliónov cestujúcich ročne, teda 2-krát viac ako doterajší rekordman v americkej Atlante. Prvý terminál sa otvorí už v budúcom roku. Názov letiska bude prekvapením.

slovakia

left justify in out

Pred dvoma rokmi Turecko jednoznačne nepatrilo k najobľúbenejším destináciám, kam by sa turisti hrnuli na dovolenku. Práve naopak, teroristický útok na letisku v Istanbule z mája 2016 spôsobil, že sa dovolenkári tomuto miestu radšej vyhýbali. Ale ani tento fakt tunajšiu vládu neodradil od príprav nového letiska, ktoré sa po jeho dokončení stane najväčším letiskom na svete. Turci sľubujú, že tu dokážu vytvoriť kapacity, ktoré dokážu odbaviť až 200-miliónov cestujúcich, čo je 2-krát viac ako svetová jednotka, letisko Hartsfield-Jackson v Atlante, ktoré odbavilo v priebehu minulého roka 100-miliónov cestujúcich.

 

„Centrum letectva sa posúva čím stále viac na východ. Stredobodom už nie je Atlantik, ale južné Stredomorie. V Istanbule máme naviac veľkú geografickú výhodu, pretože sa nachádza na spojnici medzi Áziou a Európou,“ vysvetľuje Efe Bugra Cinar zo spoločnosti IGA Airports Construction, prečo práve v Turecku vznikne gigantické letisko.

 

Spoločnosť, ktorá letisko stavia ho bude aj prevádzkovať. O jeho využití Turci nepochybujú. Zem sa z teroristických útokov zotavuje, čom svedčia aj štatistické údaje. Počet prepravených pasažierov spred dvoch rokov síce klesol, no ich počet začal opätovne narastať a súčasnému Atatürkovmu letisku sa darí držať sa na prvých priečkach najvyťaženejších letísk v Európe. Cinar predpokladá, že jeho vyťaženie porastie a kapacity v budúcnosti nebudú dostatočné.

 

„Atatürkovo letisko je v meste a už sa nemá kam rozširovať. Nemôžeme pristavať ďalšiu dráhu ani terminál,“ vysvetľuje hovorca IGA. Stavba, ktorá tureckú vládu stála 10,2 miliardy eur, bude rozdelená do niekoľkých fáz. Prvá fáza bude hotová už tento rok. Terminál číslo 1 otvorí svoje brány 29. októbra na Deň republiky, kedy si krajina pripomína vznik samostatného Turecka. Jeho kapacita je približne 90-miliónov pasažierov ročne. Letenky z nového letiska sú už v predaji. Do roku 2022 pristavia o niečo menší terminál číslo 2 s kapacitou 30-miliónov ľudí. Projekt vybudovania najväčšieho letiska má byť hotový do 10 rokov.

 

Ako prvý z nového letiska poletí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa už dlhé roky snaží vystúpiť z tieňa Mustafy Kemala Atatürka. V priebehu minulého roka napríklad odhalil plány na výstavbu nového operného a kultúrneho komplexu priamo v centre Istanbulu, ktorý vznikne namiesto kultúrneho strediska postaveného na konci 60. rokov na počesť prvého prezidenta.

 

Po kom bude pomenované nové letisko, sa zatiaľ špekuluje. Turci však predpokladajú, že názov oznámi Erdogan pri slávnostnom otvorení 29. októbra. Niektorí sa domnievajú, že s najväčšou pravdepodobnosťou sám po sebe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies