Turecko opäť zakázalo pochod gejov a lesieb

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 18:32 • 2 min
Turecko opäť zakázalo pochod gejov a lesieb

ISTANBUL - Tradičný pochod gejov a lesieb v Istanbule sa ani tento rok neuskutoční, podujatie Gay Pride March totiž zakázal tamojší guvernér, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V zdôvodnení rozhodnutia sa uvádzajú obavy o bezpečnosť účastníkov a občanov mnohomiliónového veľkomesta, ale aj ochrana verejného poriadku. Organizátori akcie, ktorá bola naplánovaná na nedeľu 26. júna, už avizovali právne kroky a označili zákaz za porušenie platnej tureckej ústavy.

 

Niektorí aktivisti sa pre turecké médiá vyjadrili, že mienia demonštrovať napriek zákazu. Očakávalo sa, že účastníci si pripomenú aj obete nedávneho masakru v nočnom podniku v Orlande v americkom štáte Florida, ktorý bol vyhľadávaný hlavne gejmi a lesbami.

 

Podujatie, ktoré sa v Istanbule koná na záver týždňa Pride Week už desať rokov, po prvý raz zakázali vlani, vtedy s poukázaním na pôstny mesiac moslimov ramadán.

 

Napriek tomu však do ulíc vyšli tisíce ľudí, proti ktorým použila polícia vodné delá a slzotvorný plyn. Aj v tomto roku koliduje plánovaný termín s ramadánom.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies