V Istanbule demonštrovali tisíce ľudí proti násiliu páchanom na Kurdoch

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 07:22 • 2 min
V Istanbule demonštrovali tisíce ľudí proti násiliu páchanom na Kurdoch

ISTANBUL - Turecká polícia musela zasiahnuť slzotvorným plynom proti tisícom demonštrantov, ktorí sa zišli v Istanbule na protest voči pondelkovému krvavému útoku v pohraničnom meste Suruč. Samovražedný bombový atentát si vyžiadal 30 mŕtvych a takmer 100 zranených.

slovakia

left justify in out

Incident vyvolal v celej krajine spontánne demonštrácie proti násiliu na Kurdoch. Hoci bol istanbulský pochod pokojný, z davu sa ojedinele ozývali hlasy naznačujúce, že turecká vláda je spiknutá s útočníkmi. Poriadkové sily použili proti demonštrantom i vodné delá, zasahoval aj vrtuľník.


Demonštrácia sa odohrala na ústrednom istanbulskom námestí Taksim. Na niektorých transparentoch bolo podľa agentúry Reuters vidno heslá ako "Vražedný Islamský štát, kolaborant Erdogan a jeho AKP", poukazujúc na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a jeho Stranu spravodlivosti a rozvoja.


K výbuchu došlo napoludnie miestneho času pred kultúrnym centrom mesta Suruč, ktoré leží asi desať kilometrov od sýrskych hraníc. V stredisku sa práve konala konferencia tureckej a kurdskej socialistickej mládeže venovaná obnove bojmi zničeného sýrskeho mesta Kobané, ktoré sa stalo symbolom boja Kurdov proti extrémistom z Islamského štátu (IS).


Všetky predbežné dôkazy podľa tureckého premiéra Ahmeta Davutogla naznačujú, že za útokom stojí práve skupina IS, ktorá však zodpovednosť za tento čin zatiaľ oficiálne neprevzala. Erdogan počas návštevy Cypru vydal vyhlásenie, v ktorom "odsúdil a preklial" zodpovedných páchateľov.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies