V Írsku sa uskutoční referendum o zákonoch proti rúhaniu

NETKY.SK • 13 Jún 2018, 06:26 • 2 min
V Írsku sa uskutoční referendum o zákonoch proti rúhaniu

BRATISLAVA - V Írsku sa bude konať referendum o zmene jeho zákonov proti rúhaniu. Predpokladá sa, že sa hlasovanie uskutoční v ten istý deň ako prezidentské voľby.

slovakia

left justify in out

Tie sa pravdepodobne budú konať v októbri.

Predošlá vládna koalícia, ktorá bola pri moci v rokoch 2011 - 2016, sľúbila hlasovanie o rúhaní. Nikdy sa však nedostala až k referendu, ktoré je potrebné na akúkoľvek zmenu ústavy. Zákaz rúhania je súčasťou ústavy od roku 1937. V roku 2009 novela zákona stanovila za rúhanie pokuty, ktoré môžu dosiahnuť až 25-tisíc eur.

"Pokiaľ ide o medzinárodnú reputáciu Írska je toto dôležitý krok. Tým, že odstránime toto ustanovenie z ústavy, môžeme vyslať silnú správu svetu, že zákony proti rúhaniu neodrážajú írske hodnoty a že neveríme, že by takéto zákony mali existovať," vyjadril sa o referende minister spravodlivosti Charlie Flanagan.

Trestné konanie sa v Írsku naposledy v súvislosti s rúhaním konalo v roku 1855. Na základe zákona o rúhaní vyšetrovali aj britského herca a komika Stephena Frya za jeho rozhovor s írskou rozhlasovou a televíznou spoločnosťou RTÉ v roku 2015. Umelec vtedy nazval Boha hlúpym, sebeckým a "celkom jasným maniakom" v dôsledku čoho, na neho niekto podal na polícii sťažnosť. Polícia v tejto veci zastavila vyšetrovanie v roku 2017.

Predpokladá sa, že írska vláda tiež schváli konanie referenda o ďalšej zmene ústavy, a to o odstránení zmienky o úlohe "ženinho života doma".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies