V Írsku sa koná referendum o fiškálnej zmluve EÚ

NETKY.SK • 31 Máj 2012, 06:31 • 2 min
V Írsku sa koná referendum o fiškálnej zmluve EÚ

V Írsku sa koná referendum o fiškálnej zmluve EÚ - Politika V Írsku sa dnes koná referendum o novej fiškálnej zmluve EÚ, ktorá sprísňuje rozpočtové pravidlá krajín eurozóny. Podľa prieskumov verejnej mienky sa očakáva schválenie nových pravidiel, ktoré in

slovakia

left justify in out

img

V Írsku sa dnes koná referendum o novej fiškálnej zmluve EÚ, ktorá sprísňuje rozpočtové pravidlá krajín eurozóny. Podľa prieskumov verejnej mienky sa očakáva schválenie nových pravidiel, ktoré iniciovalo Nemecko.
      Na schválenie zmluvy je potrebný súhlas len 12 zo 17 krajín eurozóny, Írske odmietnutie by však spôsobilo ďalšie problémy v čase, keď sa musí riešiť situácia v krízou postihnutom Španielsku a Grécku.
      Predreferendová debata sa sústredila na klauzulu zmluvy, podľa ktorej budú mať na úvery z európskych zdrojov nárok len krajiny, ktoré zmluvu schvália.
      Vláda varovala, že v prípade odmietnutia hrozí nevyplácanie miezd a zastavenia prísunu investícií. Odporcovia zmluvy, na čele so stranou Sinn Féin a časťou odborov, argumentovali, že Európa sa neodváži odrezať Írsko od poskytnutia ďalšej pôžičky, čo sa očakáva na budúci rok.
      Výsledky referenda - za štyri roky tretieho, ktoré sa týka EÚ - sa očakávajú v piatok.
      Prieskumy vykonávané od februára, keď referendum vypísali, naznačujú schválenie zmluvy pomerom tri ku dvom - pri vylúčení nerozhodnutých voličov. Tých je však približne 20 percent, takže rozhodujúca bude účasť voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona