V Írsku preverujú podozrenie na ebolu

NETKY.SK • 22 August 2014, 08:36 • 2 min
V Írsku preverujú podozrenie na ebolu

DUBLIN - Írske zdravotnícke úrady preverujú podozrenie na ebolu u muža, ktorý zomrel na severe krajiny krátko po návrate z oblasti západnej Afriky, zasiahnutej epidémiou tohto ochorenia. Informovali o tom noviny Irish Times.

slovakia

left justify in out

"Krvné vzorky boli zaslané do laboratória, aby sa potvrdilo, či bola táto osoba nakazená vírusovým ochorením ebola alebo nie," uvádza sa v dnešnom vyhlásení írskeho Úradu pre zdravotné služby (HSE). Totožnosť preverovanej osoby nebola zverejnená. HSE však vo svojom vyhlásení zdôraznil, že riziko akejkoľvek nákazy súvisiacej s prípadom je "mimoriadne malé". Ak by skutočne išlo o ebolu, ohrození by boli len ľudia, ktorí prišli do veľmi blízkeho osobného kontaktu s chorým mužom alebo jeho telesnými tekutinami.
      

Podľa novín Irish Times sa podozrenie týka muža z grófstva Donegal na severe Írska, ktorý donedávna pracoval v Sierre Leone, kde sa nakazilo ebolou viacero jeho kolegov. Našli ho mŕtveho v noci nadnes a následne previezli do štátnej nemocnice v meste Letterkenny. Po zistení okolností prípadu boli prijaté zodpovedajúce izolačné opatrenia.
      

Telesné pozostatky zosnulého zostanú v oddelenej časti márnice minimálne do piatka večera, keď sa očakávajú výsledky testov, uviedla agentúra Reuters. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predtým oznámila, že začiatkom septembra usporiada rozhovory v Ženeve. Ich témou bude bezpečnosť a účinnosť experimentálnych liekov a vakcín voči ebole, ako aj možnosti, ako zrýchliť ich testovanie a zvýšiť produkciu.
      

Epidémia horúčky ebola v západnej Afrike si od februára tohto roku vyžiadala už najmenej 1350 ľudských životov. Ochorenie bolo potvrdené alebo naň existuje podozrenie u 2473 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies