V iránskych prezidentských voľbách zvíťazil Hasan Rúhání

NETKY.SK • 16 Jún 2013, 10:50 • 2 min
V iránskych prezidentských voľbách zvíťazil Hasan Rúhání

TEHERÁN - Bývalý iránsky jadrový vyjednávač Hasan Rúhání zvíťazil v piatkových prezidentských voľbách. Oznámil to dnes prostredníctvom štátnej televízie minister vnútra Mostafá Mohammad Nadžár.

slovakia

left justify in out

Umiernený duchovný Rúhání získal 50,71 percenta hlasov, druhé kolo volieb tak nebude potrebné. K urnám podľa agentúry Reuters prišlo 72 percent z 50 miliónov oprávnených voličov. Agentúra AP dodala, že konzervatívni oponenti Rúháního, ktorý sľúbil presadzovať politiku uvoľňovania napätia a interakcie s vonkajším svetom, skončili ďaleko za ním.
Teheránsky starosta Mohammad Báker Kálíbáf získal 16,56 percenta hlasov, vyjednávač v jadrovej problematike Saíd Džalílí 11,36, bývalý veliteľ islamských revolučných gárd Mohsen Rezáí 10,58, bývalý minister zahraničných vecí Alí Akbar Velájatí 6,18 a člen vlády bývalého prezidenta Mohammad Gharazí 1,22. Podľa agentúry Reuters by mohol Rúhání udržať na uzde nepriateľstvo medzi Iránom a jeho arabskými susedmi. Mnohí Arabi však pochybujú, že môže ukončiť sektársku konfrontáciu, ktorá sa rozpútala v Sýrii. Rúhání, šiitský duchovný, bude mať totiž obmedzené slovo v politike, ktorú určuje najvyšší iránsky líder ajatolláh Alí Chameneí. Do Rúháního podľa agentúry AP vkladajú nádeje mnohí reformne orientovaní obyvatelia Iránu. V zmysle volebných pravidiel musí kandidát v prvom kole získať aspoň 50 percent hlasov, aby bol zvolený za hlavu štátu. Irán má viac než 50 miliónov oprávnených voličov. Hlasovanie vo voľbách, z ktorého vzišiel nástupca súčasného prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, predĺžili pre veľký záujem o päť hodín v hlavnom meste Teherán a o štyri hodiny vo zvyšku krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona