V Iráne zadržali 11 podozrivých teroristov, zrejme patria k členom IS

NETKY.SK • 14 Október 2016, 15:46 • 2 min
V Iráne zadržali 11 podozrivých teroristov, zrejme patria k členom IS

TEHERÁN - V Iráne, kde tajné služby údajne zabránili teroristickému útoku, ktorý sa mal v krajine odohrať počas slávenia sviatku ášúrá, zadržali 11 podozrivých, informoval dnes rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na šéfa bezpečnostných zložiek v provincii Fars na juhu islamskej republiky.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií agentúry Mehr s odvolaním sa na viceguvernéra provincie by podozriví mali byť členmi Islamského štátu (IS). Iránska televízia IRIB s odvolaním sa na stredajšie večerné vyhlásenie ministra pre tajné služby a národnú bezpečnosť Mahmúda Alávího už skôr informovala, že tajným službám krajiny sa podarilo zadržať skupinu "zahraničných teroristov" a zhabať viac ako 100 kilogramov výbušniny a ďalšie im patriace zariadenia.

 

Spomínaný sviatok ášúrá, ktorým si šiitskí moslimovia pripomínajú mučenícku smrť imáma Alího Husajna, vyvrcholil v stredu. Vzťahuje sa k bitke z roku 680, ktorá dala základ schizme medzi vyznávačmi islamu a nepriateľstvu medzi nimi. Sviatok ášúrá slávia všetci moslimovia, ale pre šiitov má osobitný význam. Sunnitský IS vníma šiitov ako nevercov a opakovane pácha krvavé útoky na členov tejto komunity. V šiitskom Iráne však doteraz nemá na konte žiadne väčšie ataky, aj keď už v júni tamojší činitelia informovali o odhalení veľkého sprisahania sunnitských extrémistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies